Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Ve čtvrtek odstartuje Finále Plzeň – zahájí ho Ondřej Havelka a Hastrman

Ve čtvrtek vypukne plzeňský filmový svátek. Po celých šest dní čeká diváky 31. ročníku Finále Plzeň program plný filmů a doprovodných akcí. Do Plzně navíc dorazí několik filmových delegací a významných hostů. Festival letos uvede na 135 snímků, z toho je 5 předpremiér či premiér. Program budou posuzovat 4 odborné mezinárodní poroty. Ty budou hodnotit 51 nominovaných soutěžních projektů.

Slavnostního zahájení se spolu s pořadateli zhostí Ondřej Havelka, který do Plzně přijede se svým dlouho očekávaným režijním debutem s názvem Hastrman (tomu, že se na snímek publikum opravdu těší, nasvědčuje fakt, že vstupenky na projekci byly vyprodány během několika hodin). Festival postupně nabídne více jak stovku filmů, roztříděných do 13 programových sekcí. Na své si přijdou milovníci českých a slovenských filmových novinek, příznivci dokumentární a archivní tvorby, ale například i ti, kteří mají raději produkci televizní a internetovou.

Programová dramaturgie i doprovodný program navazují na loňský i předloňský ročník, kdy nové vedení koncept festivalu omladilo a přidalo řadu novinek. Vyvrcholením festivalu bude jako každoročně slavnostní udílení cen Zlatý ledňáček. Vůbec poprvé budou oceněny i studentské filmy do 40 minut. Vítězové kromě skleněných cen dostanou také finanční odměnu a vítěz studentské sekce obdrží  věcné plnění v hodnotě 100 000 Kč od partnera ceny Magic Lab. O vítězích rozhodnou 4 poroty složené celkem ze 14 zahraničních odborníků. Role předsedy hlavní poroty se ujme Tomasz Wasilewski, polský scénárista a režisér, držitel ceny Stříbrný medvěd z Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně za nejlepší scénář. Pozvání přijala i herečka Alexandra Borbély, držitelka Evropské filmové ceny za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu O těle a duši, který byl nominován na Oscara.

Alexandra Borbély (vpravo) s přítelkyní Wima Wenderse (foto: Totalfilm.cz)

Díky doprovodnému programu ožije v Plzni hned několik míst najednou. V Plzeňském Prazdroji se jako vzpomínka na nedožité 100. narozeniny Miroslava Horníčka promítneme historicky první interaktivní filmový projekt Kinoautomat: Člověk a jeho dům. Pražský filmový orchestr zahraje v prostorách Autobusové haly DEPO2015 a Klára Vytisková vystoupí v Anděl Music Baru.

více o programu najdete na www.festivalfinale.cz

-red-
foto/video: Finále Plzeň, Totalfilm, CinemArt © 2018

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast