Anifilm ve čtvrtek (tipy a festivalové vteřiny)

Třetím dnem pokračuje na jihu Čech tradiční svátek animovaného filmu. V Třeboni můžete vyrazit nejen na soutěžní filmy, ale i doprovodný program či workshopy porotců. Mezinárodní festival animovaného filmu Třeboň je v polovině.

Živitel

V 10 hodin můžete do Světozoru vyrazit na soutěžní snímek Živitel. Film je prvním samostatným celovečerním dílem irské režisérky Nory Twomeyové – spolupracovnice Tomma Moora (Brendan a tajemství Kellsu, Píseň moře), předlohou filmu byla stejnojmenná kniha Kanaďanky Deborah Ellisové podle výpovědí dětí z pákistánských uprchlických táborů. Film produkovala herečka Angelina Jolie, známá humanitárními aktivitami nejen v oblasti Afghánistánu.

Ve 12.30 bude Jan Brukner mluvit ve Schwarzenberském sále o Virtuální realitě a neomezených možnostech jejího využití v tvorbě. Představí několik projektů a některé věci si pak diváci mohou vyzkoušet v Game and VR zone.

Ve 13.30 bude v Divadle J.K. Tyla k vidění další soutěžní film. Vyloučeni z nebe je íránský film, který sleduje mytického hrdinu, jež ochraňuje děti a bezbranné v různých dobách. Jeho hrdinské skutky jsou předávány z generace na generaci formou napínavých příběhů. Dospělí je vyprávějí dětem, aby je uklidnili a alespoň v myšlenkách přenesli mimo válečnou zónu. Legendárního zachránce sledujeme pohledem učitelky ze země sužované válkou.

Vyloučeni z nebe

Jeden z porotců Elie Chapuis bude ve Schwarzenberském sále od 16.30 mluvit o natáčení úspěšného filmu Můj život Cuketky. Animátor Elie Chapuis (který se věnuje i své vlastní loutkové tvorbě) sbíral zkušenosti i na dalších mezinárodních celovečerních filmech, mimo jiné na Fantastickém panu LišákoviMůj život Cuketky patří ke špičce současné světové loutkové celovečerní animace. producenta a režiséra Clauda Barrase, který se specializuje na stop-motion animaci.

V 19.30 bude k vidění korejský soutěžní film Skončím prostě na ulici. Nízkorozpočtový korejský film spíše než na bravurní animaci a vizuální ztvárnění sází na scénář plný suchého humoru. Formálně pracuje s minimalistickými náznaky, mlčenlivými pohledy hrdinů apod. Směšně absurdní atmosféru pak snímek dotváří přehnanou mimikou postav.

Skončím prostě na ulici

Vidět samozřejmě můžete bloky studentských filmů, krátkých filmů, abstraktní animace, videoklipů.
Večer můžete vyrazit na velmi povedený druhý díl Paddingtona. Od 21 hodin se promítá na Masarykově náměstí.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz / René Volfík / Eva Kořínková © 2018