Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Cenu Pavla Kouteckého si odváží Švéd v Žigulíku

Cenu Pavla Kouteckého letos získal dokument Švéd v žigulíku. V ústeckém Činoherním studiu ji v sobotu večer získal režisér filmu o záchraně automobilky AvtoVAZ Petr Horký. Cenu si odnesl i Matěj Šmelko za krátkometrážní dokument Úhorná. Zvláštní uznání poroty si ze severu Čech vezou Klára Tasovská a Lukáš Kokeš za snímek Nic jako dřív. Cena se letos poprvé udílela v rámci nového dokumetárního festivalu ELBE DOCK, který od středy až do neděle promítá to nejlepší ze současné české a německé dokumentární tvorby a výběr nejzajímavějších filmů z prestižních filmových festivalů. 

„O dvanácté Ceně Pavla Kouteckého jsme dlouho diskutovali, nakonec došlo i na hlasování. U vítězného snímku jsme ocenili především vynalézavou práci s bezradností a absurditou jednotlivých situací „boje“ s ruskou mentalitou. Snímek nabízí unikátní pohled i do soukromí manažerů ve firmách obřích rozměrů, které běžnému člověku zůstávají většinou skryty,“ zaznělo o oceněném celovečerním dokumentu ve vyjádření poroty.

Švéd v žigulíku (foto: Pilot Film)

Sonda do zákulisí obrody legendární ruské automobilky Lada vyvolává na tvářích diváků často i lehký smích, zejména když se snaha západního manažera zasekává na zdánlivých maličkostech připomínajících sovětské pořádky stále pevně udržované i v současném Rusku. „Příběh nabízí paralelně několik linek, které se postupně rozvíjejí a jdou až do intimních rovin hlavní postavy Bo Inge Anderssona a jeho partnerky, s níž se sbližuje právě při pokusu o záchranu obří automobilky,“ oceňují hlavní kvality filmu porotci.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]čtěte také: Recenze | Švéd v žigulíku nahlíží Rusům pod kapotu[/pullquote]

Při výběru vítězného filmu se porota radila dlouho, aby nakonec rozhodla v poměru tři ku dvěma ve prospěch dokumentu Švéd v žigulíku. Vzápětí se ovšem zúčastnění rozhodli udělit zvláštní uznání filmu Nic jako dřív„Oceňujeme mimořádně poutavé obrazové zpracování, režijní citlivost při práci s jednotlivými charaktery, nezvykle velkorysou časovou investici při natáčení a zejména témata, která se v dokumentu podařilo s nepřehlédnutelnou empatií uchopit. Vnímáme je jako klíčová při jakékoliv úvaze o současném stavu naší země a její morálky,“ prohlašují porotci dvanácté Ceny Pavla Kouteckého.

Z trojice nominovaných snímků v krátkometrážní kategorii porotce jednoznačně zaujala absolventská práce Matěje Šmelka z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Úhorná je zajímavě a především originálně a kultivovaně natočená sonda do krušného života obyvatel jedné slovenské vesničky. Je radost vidět opět dokument, ze kterého dýchne stará dobrá špátovská poctivost a poetika,“ shodují se porotci.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Porota[/pullquote]S cenou je spojena finanční odměna pro režiséry. Pro Petra Horkého je to 100.000 Kč, pro Matěje Šmelka 40.000 Kč. V porotě Ceny Pavla Kouteckého letos zasedli režisér a držitel Ceny české filmové kritiky za seriál Pustina Ivan Zachariáš, moderátor Kazma a režisér Markus Krug, tvůrci nejsledovanějšího pořadu na českém internetu One Man Show, a také zpěvačka a novinářka Emma Smetana, známá designérka šperků Janja Prokić či ekologický zemědělec Daniel Pitek.

„Letos Cena Pavla Kouteckého a festival, který kolem ní vznikl, doplul do Ústí nad Labem, kde zakotvil jako ELBE DOCK. Přijali ji laskavě představitelé města a kraje. Potěšil mě zájem diváků o dokumentární tvorbu a celý doprovodný program festivalu. Těším se do Ústí znovu za rok,“ říká producentka Jarmila Poláková, která se podílela na vzniku několika filmů Pavla Kouteckého a po jeho tragické smrti před dvanácti lety ocenění pro dokumentaristy nesoucí jeho jméno založila.

Návštěvníci prvního ročníku festivalu Elbe Dock

V české soutěži se letos sešly výjimečně kvalitní snímky od mladých režisérů – všechny nominované filmy jsou buď debuty, nebo druhé filmy režisérů. To je něco, na co se chceme i v budoucnu zaměřit. Festival ELBE DOCK i Cena Pavla Kouteckého se od příštího roku budou soustředit na nejmladší tvorbu a představí první a druhé celovečerní filmy režisérů z Česka i ze světa. Vznikne tak přehlídka mladé dokumentární tvorby, která bude unikátní i v evropském kontextu,” dodává ředitelka festivalu Pavla Janoušková Kubečková.

Z Ústí nad Labem se příští týden (24. – 26. května) část programu stěhuje po proudu Labe do Drážďan. Oceněné snímky Ceny Pavla Kouteckého se představí také v Praze v rámci ozvěn festivalu, ve čtvrtek 14. 6. od 21 hodin v Containall – Stalin a v neděli 17. 6. ve stejném čase v Containall – Stromovka.

-red-
zdroj: M. Hort

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast