Zakončovací film z Cannes uvidíme v Česku v červenci (trailer)

Nový film Terryho Gilliama Muž, který zabil Dona Quijota vzbudil v Cannes před pár dny poprask. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se bude na festivalu promítat. Jeden z jeho producentů se snažil promítání zabránit. Francouzský soud ale předběžné opatření odmítl a diváci v Cannes nakonec nejnovější režisérův počin na úplný závěr festivalu viděli. Do českých kin novinku přinese 5. července společnost Bioscop. Podívejte se na trailer.

O realizaci filmu Muž, který zabil Dona Quijota se režisérský mistr Terry Gilliam snažil téměř 20 let. Přípravy a shánění finančních prostředků zabraly zhruba 10 let. V roce 2000 začalo natáčení. Tehdy se před kameru postavili Johnny Depp a Jean Rochefort. Od první klapky štáb stíhala jedna katastrofa za druhou. Krupobití zničilo drahou techniku, natáčení stále rušily průlety stíhaček a Rocheford onemocněl, takže musel odjet do Francie a podrobit se operaci. Projekt byl zrušen po 6 natáčecích dnech. Díky tehdejší přítomnosti dokumentaristů na place vznikl v roce 2002 velmi originální dokument Ztracen v La Mancha.

Terry Gilliam v Cannes (foto: Mathilde Petit /FDC)

Legendární režisér, který má na svém kontě hity jako 12 opic, Král rybář, Kletba bratří Grimů, se ale nevzdal. Jeho sen o natočení tohoto pohádkového dobrodružství se konečně stal skutečností. Hlavních rolí se ujali Adam Driver (Star Wars: Síla se probouzí, Poslední z Jediů), Jonathan Pryce (Piráti  z Karibiku, Vrtěti ženou), Olga Kurylenko (Quantum of Solace) a Stellan Skarsgård (Mamma Mia).

Muž, který zabil Dona Quijota (foto: Bioscop)

Film vypráví o Tobym, bývalém nadějného filmaři, ze kterého se stal arogantní režisér reklam. Peníze ho změnily k nepoznání. Poté, co se mu dostane do rukou stará kopie jeho studentského filmu, vydává se na místo, kde před mnoha lety svůj opus vytvořil. Zjišťuje, že jeho tehdejší počin měl na obyvatele ospalé vesnice strašlivý vliv. Potkává starého pomateného výrobce obuvi, který se domnívá, že je Don Quijot a Toby jeho Sancho Panza. Toby se ocitá uvězněný v bizarních fantaziích starého pána. Rozlišit realitu od fikce je pro něj stále těžší. V průběhu svých komických a stále více surrealistických dobrodružství je Toby nucen čelit tragickým důsledkům filmu, který navždy změnil naděje a sny malé vesničky.

-red-
zdroj: Bioscop © 2018