53. MFF KV | Chvilky začínají slibně, ale chybí jim vyústění

Chvilky režisérky Beáty Parkanové odhalují poměrně složitý život mladé ženy Anežky (Jenovéfa Boková), která to nemá v rodině právě nejjednodušší. Režisérka je také autorkou scénáře a je to její druhý film vůbec. Její první film Andílek na nervy (2015) byla teenagerovská komedie, toto je samozřejmě něco extrémně odlišného. Je to drama, které má právě probíhajícím karlovarském festivalu světovou premiéru v sekci Na východ od západu. Ne všichni diváci ale vydrželi až do konce filmu koukat na život mladé ženy v depresi.

Chvilky (foto: CinemArt)

V úvodu filmu vypadá Parkanové scénář velmi slibně. V této fázi snímku mají diváci možnost se dokonce i zasmát, protože rozhovor mezi Anežkou a její babičkou je opravdu velmi vtipný. Člověk se s ním může lehce ztotožnit, protože vychází z reálného života. Anežka každopádně působí flegmaticky, odpovídá tak, jako by jí bylo všechno úplně jedno. Snaží se každému vyhovět a přitom na řešení jejího vlastního života jí nezbývá skoro žádný čas.

Skvělá hlavní představitelka

Hereckému obsazení nelze nic vytknout. Jenovéfa Boková zvládla svou roli na výbornou. Nebylo těžké uvěřit, že její postava se trápí a je jakovy uvězněná sama v sobě.
Ale herecké obsazení a scénář je to jediné, co lze vyzdvihnout. Během promítání lidé z kina odcházeli a nemůžu jim to mít úplně za zlé. Ve filmu chybělo jakékoliv napětí nebo zápletka. Název v tomto případě opravdu koresponduje s obsahem. Po celou dobu vidíme jen chvilky ze života hlavní postavy. Poznáváme členy rodiny, se kterými se postupně ve filmu potkala, díváme se na její smutnou tvář a pevně věříne, že se konečně něco stane. Marně.
Je jasné, že hlavní hrdince chybí láska, pochopení a čas na vlastní život. Trápí se, ale zřejmě sama neví, co by jí mohlo pomoct.

  • Režie - 55%
    55
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 60%
    60
  • Hudba - 55%
    55

Chvilky (2018)

Pokud ve filmu chybí gradace děje, je opravdu těžké ho dokoukat. Možná, kdybychom ve Chvilkách viděli alespoň nějakou retrospektivu, bylo by to zajímavější. Bohužel, děj plyne chronologicky, a to ještě víc umocňuje pocit, že se tam nic neděje.

55 %
Erika Černáková, spolupracovnice redakce
foto/video: CinemArt © 2018

Chvilky
Drama
Česko / Slovensko, 2018, 93 min
Premiéra: 1. 11. 2018 CinemArt
Režie: Beata Parkanová
Scénář: Beata Parkanová
Kamera: Martin Douba
Hrají: Jenovéfa Boková, Jaroslava Pokorná, Viktor Tauš, Alena Mihulová, Martin Finger, Lenka Vlasáková, Marek Geišberg

Článek jsme oštítkovali takto: