53. MFF KV – Domestik je dalším nádechem českého filmu (První dojmy)

Debutující režisér, výtečný scénář, filmařské oko, stejně zapálení a profesionální spolupracovníci. To vše stálo za vznikem výrazného českého snímu Domestik, který měl v úterý večer světovou premiéru v Hlavní soutěži karlovarského festivalu.
Příběh sobeckého manželského páru, kde si každý z dvojice jde hlava nehlava za svým cílem, vyniká nejen skvělými hereckými výkony, ale zejména špičkovou filmařinou.

Domestik (foto: CinemArt)

Nekompromisní scénář Adama Sedláka a syrovost zobrazení – to jsou dva aspekty, které mohou některé slabší povahy zneklidnit a v některých případech být i důvodem opuštění kina v průběhu projekce. Ale pro filmového fajnšmekra je Domestik radost.

Stále si stěžujeme na horší a horší kvalitu českého filmu obecně. Nedostatek propracovaných a smysluplných scénářů způsobuje, že do kin se dostávají tituly, které by před pár lety možná mohly uspět v neděli na televizní obrazovce. Naštěstí se ale díky mladým tvůrcům začíná blýskat na lepší časy a tuzemská kinematografie se po delším období marastu začíná nadechovat.

Hlavní soutěž

Když se objeví ryzí filmařina, jakou Domestik bezesporu je, působí to jako zjevení. Sedlák má velký talent. Důmyslně za pomoci kameramana Dušana Husára staví záběr za záběrem a komponuje perspektivu. Klaustrofobickému pocitu a stísněnosti podřizuje téměř vše.
Jak dochází k rozkladu vztahu obou hrdinů, mění se i prostředí. Hnije společně s oběma hrdiny. Hudbu používá Sedlák střídmě, ale když zazní, působí velmi efektně a důrazně.

Domestik (foto: CinemArt)

Kamera jde v případě Domestika ruku v ruce se zvukem. Zvukaři Jan Šulcek s Jakubem Juráskem odvedli špičkovou práci. Vlastně nevím co bych vyzdvihl víc. Jedno bez druhého fungovat nemůže a tak to má u filmu vlastně být.

Výkony obou hlavních představitelů jsou výtečné. Je evidentní, že takový typ role vyžaduje velké fyzické i duševní nasazení. Na výsledku je to hodně patrné.
Kdyby byl snímek o 20 minut kratší, zřejmě bych na něm pak nenašel nic, co by mi výrazně vadilo. V tomto tvaru se některé opakující či gradující scény zdají být méně stravitelné, než by mohly být ve střídmější verzi. Ale režisér stále zachovává primární sdělnost, než aby sklouzával k manýře nebo osobní exhibici.
Domestik je jednoznačně českou filmovou událostí roku.

Do české distribuce film vejde na konci září, kdy také vydáme velkou recenzi.

6P2 Středa 4.7. 13:00 Kinosál Pupp
8K2 Pátek 6.7. 11:30 Kino Drahomíra

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2018

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.