Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Do kin míří sugestivní dramatizace Breivikova útoku na ostrov Utøya

V roce 2011 šokoval svět útok pravicového extremisty Anderse Breivika. Nejprve explodovala nálož v centru Osla. Zabila 8 lidí, 209 zranila. Pak se pachatel vydal na malý ostrov Utøya. Drama Utøya, 22. července režiséra Erika Poppeho je první hranou rekonstrukcí tragické události na letním táboře Svazu dělnické mládeže. 22. července 2011 přišlo o život celkem 77 lidí. Podívejte se na trailer.

“V Norsku je téma 22. července 2011 stále živé. Probíhá mnoho diskuzí o rekonstrukci vládní budovy v Oslo, která byla zničena, o postavení památníku obětem, pozornost médií využil i pachatel, který si stěžuje na život ve vězení. Film ale patří obětem a přeživším. Filmem jsem chtěl obrátit  pozornost zpět k těm, kteří tu situaci zažili na vlastní kůži. Proto je příběh vyprávěný z pohledu studentů, kteří útok přežili,” říká režisér Erik Poppe.

Utøya, 22. července (foto: Film Europe)

Režisér Erik Poppe zpracoval známou tragédii jako drama natočené v reálném čase bez hudby a střihu. Vytrvale v něm sleduje mladou Kaju, která se snaží bezhlavé střílení přežít a zároveň najít v chaosu a panice svou mladší sestru. Snímek vznikl na základě reálných svědectví, scénář filmu je založen na hloubkových rozhovorech s přeživšími a snaží se co nejvěrněji zachytit pocity mladých, kteří byli v moment útoku na ostrově. Popisuje události z jejich perspektivy a skládá hold jejich odvaze.

Film byl uveden na Berlinále, MFF Karlovy Vary a v českých kinech se objeví ve čtvrtek 19. července.

-red-
foto/video: Film Europe © 2018

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast