Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Slavonice Fest letos uctí Formana – startuje 1. srpna

Popáté odstartuje v renesančních Slavonicích už tradiční filmový a hudební festival Slavonice Fest. Bohatá škála filmových projekcí, koncertů i výstav se i letos koná díky hlavnímu dramaturgovi a organizátorovi festivalu, režiséru Ondřeji Trojanovi. Diváci mají o festival stále stoupající zájem: „Od dvou tisíc v prvním roce jich loňským ročníkem prošlo už přes 12 tisíc,“ říká Trojan. Letošní ročník otevře projekce legendárního muzikálu Miloše Formana Vlasy. Jako první uvidí diváci ve Slavonicích snímek Toman, nové drama režiséra Ondřeje Trojana s Jiřím Macháčkem o kontroverzním šéfovi zahraniční rozvědky. Film přitom do kin vstoupí až začátkem října. 

Vlasy (1979)

“Celý úvodní večer 1. srpna chceme pojmout jako poctu nedávno zesnulému režiséru Miloši Formanovi a svobodě, kterou pro nás svým dílem i životem reprezentuje, “ říká Trojan a dodává: “ Plánujeme zahájení jako velký letní hippie mejdan, samozřejmě v dobovém oblečení, který bude po projekci pokračovat koncertem Tonyi Graves ve slavonickém Kulturáku.“ Odpoledne proběhnou i vernisáže dvou letošních výstav, výstavy „Mezi – obrazy“ archivu kameramana Jaroslava Kučery v rakouském Fratres a výstavy sochařů Stefana Milkova a Martina Ceplechy v Maříži.

Diváci Slavonice Festu budou úplně prvními, kteří uvidí ve čtvrtek 2. srpna v exkluzivní předpremiéře nový film Ondřeje Trojana TOMAN. Neuvěřitelný, ale pravdivý příběh tajemné a rozporuplné osoby šéfa naší zahraniční rozvědky, který významně ovlivnil poválečné dějiny, a přesto se o něm dodnes mnoho neví, přijede uvést představitel hlavní role, herec Jiří Macháček a další hosté. Toman vstoupí do kin 4. října.

Festival má v programu 65 filmů rozdělených do sekcí Český film, Světový film, Výběr sochaře Jaroslava Róny, HBO a Britský film.
Vedle toho Slavonice Fest představí i tvorbu ČT a promítne první dva díly připravovaného seriálu Jana Prušinovského Most. Letní kino na náměstí nabídne každý večer pohodové filmy pod širým nebem. V programu festivalu je i soutěž studentských filmů.

Letní kino na náměstí ve Slavonicích. Loni Slavonice Fest otevírala předpremiéra filmu Jana Svěráka Po strništi bos

Letošních 12 koncertů, 4 velké na Kulturák stage a 8 ve Stodole Maříž odehrají Tonya Graves, Zrní, Tři sestry, Aneta Langerová, Chris Beer, Lenka Nová a Petr Malásek, Circus Ponorka, Kieslowski, Kalle, Sudy potu, Annabelle Fárová a Monika Načeva s Michalem Pavlíčkem. Taneční párty pak DJ Dr. Peterka, DJ James Wing, DJ Evryday a DJ Robot.

Bližší informace a program na webu festivalu: www.slavonicefest.cz
Festival potrvá od 1. do 5. srpna.

-red-
zdroj: B. Trojanová, Slavonice Fest

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast