František Němec oslavil 75 – Jiří Strach o něm natočil dokument

Jeden z nejuznávanějších českých herců František Němec slaví významné životní jubileum (75). Česká televize pro něj i diváky v čele s režisérem Jiřím Strachem připravila dárek – dokument Život herce: František Němec. Dokument bude mít premiéru v úterý 4. září ve 20.55 na ČT2.

Herec sám si pro natočení bilančního dokumentu vybral právě režiséra Jiřího Stracha. Ten se s hereckou legendou poprvé setkal na place Otakara Vávry ve filmu Veronika. „Od té doby k němu mám takřka synovský vztah. Svým noblesním a skvělým herectvím mi ozdobil i nejeden můj film. Je to člověk nevídané pokory, chytrého humoru a nekonečné laskavosti. Bylo mi velkou ctí, že právě mě si Fráňa přál jako režiséra pro natočení bilančního portrétu. Zvolil jsem styl jakési dokumentární roadmovie, přátelské putování Františkovým pestrým uměleckým životem, což umožnilo s důvěrou otevřít i hlubší barvy jeho duše,“ říká režisér Jiří Strach.

Život herce František Němec (reprofoto z pořadu )

Hodinový dokument mapuje hercův život i kariéru. Strach vybírá stěžejní momenty a na cestě kabrioletem po významných místech Němcova života pokládá nejen příjemné, ale i nepříjemné otázky. Nevyhýbá se ani kontroverzním tématům – roli v seriálu 30 případů majora Zemana nebo podepsání Anticharty.
Samozřejmě, že dojde i na nejvýraznější televizní roli známého herce a dokonce i výlet na místo natáčení legendární komedie Jak dostat tatínka do polepšovny. Ve filmu se potkáme třeba i s Němcovou sestrou v hercově rodišti.

Život herce: František Němec (reprofoto z pořadu)

František Němec ztvárnil za více než půl století své herecké kariéry stovky divadelních, filmových a televizních rolí. U diváků je oblíbený díky komediálnímu talentu, u kritiky uznávaný pro přesvědčivé ztvárnění rozporuplných postav. V roce 1998 za roli dirigenta Wilhelma Furtwängera v Hardwoodově hře Na miskách vah získal Cenu Thálie. Spolupracoval s několika generacemi režisérů i hereckých kolegů a kromě dlouholetého angažmá v Národním divadle patří v současnosti k hlavním hvězdám pražského divadla Ungelt.

Úterý 4. září ve 20.55 na ČT2

-red-
foto: reprofoto z pořadu ČT
Videoukázku poskytla Česká televize © 2018