Filmové premiéry od 18. října

V kinech je ode dneška povedené pokračování kultovního hororu Halloween. Vrací se krom Michaela Myerse i Jamie Lee Curtisová. Severské fantasy Tina a Vore je skvělým bonbonkem z letošního karlovarského festivalu, velmi šokující příběh dvou zvláštních individuí nelze než doporučit. Do kin vchází i kriminální komedie s hvězdným obsazením podle skutečné události Králové zlodějů. V nabídce je také skvělá česká satira Mars, úspěšný festivalový dokument Až přijde válka, velmi zajímavé konverzační drama Hovory s TGM, romantické drama Na chesilské pláži, fantasy pro celou rodinu Čarodějovy hodiny a další pokus o českou komedii Jak se moří revizoři.

Halloween (USA, 2018)

Před čtyřiceti lety dokázala Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) jako jedna z mála přežít řádění maskovaného zabijáka Michaela Myerse. Útok, který se odehrál o halloweenské noci, v ní však zanechal hluboké jizvy na duši. Od noci, během které vyšinutý mladík ubodal její přátele, jen aby mohl připravit o život i ji, se důsledně připravuje na jeho návrat. Žije v ústraní, v domě plném důmyslných pastí, zoufale si nerozumí s dcerou (Judy Greer), která ji kvůli téhle posedlosti považuje za blázna, a velmi těžce si hledá i cestu k dospívající vnučce. To vše navzdory tomu, že Myers dožívá v jedné z nejpřísněji střežených psychiatrických léčeben a možnost jeho útěku je jen teoretická. Blíží se však Halloween a všechny Lauriiny obavy se rázem zhmotní po havárii vězeňského autobusu, který převážel nebezpečné psychiatrické pacienty do nového ústavu. Některým z nich se podařilo uprchnout. Michael Myers byl mezi nimi a o svou nezdravou fixaci na Laurii nepřišel.

Halloween
Horor / Thriller
USA, 2018, 109 min
Režie: David Gordon Green
Scénář: Danny McBride, David Gordon Green, John Carpenter (p… (více)
Kamera: Michael Simmonds
Hudba: John Carpenter, Cody Carpenter, Daniel A. Davies
Hrají: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Virginia Gardner, Andi Matichak, Nick Castle, Will Patton, Miles Robbins, Toby Huss, Omar J. Dorsey, Haluk Bilginer, Jefferson Hall, Dylan Arnold, Christopher Allen Nelson, James Jude Courtney, Drew Scheid, Rhian Rees, Carmela McNeal


Tina a Vore (Švédsko / Dánsko, 2018)

Samotářská celní úřednice Tina má zvláštní dar neobvyklých čichových schopností. Dokáže u cestujících odhalit kontraband tím, že z nich vycítí strach či úzkost. Jednoho dne však kolem ní projde podezřele vyhlížející Vore a vše je najedou jinak. Originální variace na temnou severskou detektivku o lásce, lidech a jiných bytostech.

Tina a Vore
Gräns
Drama / Fantasy / Thriller / Romantický / Krimi
Švédsko / Dánsko, 2018, 102 min
Režie: Ali Abbasi
Předloha: John Ajvide Lindqvist (povídka)
Scénář: Ali Abbasi, Isabella Eklöf, John Ajvide Lindqvist
Kamera: Nadim Carlsen
Hrají: Eva Melander, Eero Milonoff, Viktor Åkerblom, Jörgen Thorsson, Andreas Kundler


Králové zlodějů (Velká Británie, 2018)

Kriminální příběh Králové zlodějů je natočen podle skutečného případu, který před pár lety ohromil policii i veřejnost. V dubnu 2015 došlo v Londýně k největší loupeži v historii Velké Británie. Během velikonočního víkendu zmizely z úschovny klenotů v Hatton Garden šperky a peníze za více než 200 milionů liber. Vzhledem k provedení si byla policie jistá, že se jedná o extrémě profesionální a velmi dobře organizovanou skupinu pachatelů. Pátrání po lupičích však přineslo odhalení, které ve světě vyvolalo doslova senzaci. Geniální loupež měl na svědomí gang důchodců a vysloužilých podvodníků ve věku mezi 60 až téměř 80 lety. Hlavou celé akce byl 77letý Brian Reader (Michael Caine), který se svou partou seniorů dokázal naplánovat a provést jednu z nejodvážnějších a nejdokonalejších loupeží.

Králové zlodějů
King of Thieves
Krimi / Drama
Velká Británie, 2018, 108 min
Režie: James Marsh
Scénář: Joe Penhall
Kamera: Danny Cohen
Hudba: Benjamin Wallfisch
Hrají: Michael Caine, Jim Broadbent, Ray Winstone, Tom Courtenay, Charlie Cox, Paul Whitehouse, Michael Gambon, Francesca Annis, Martha Howe-Douglas, Phil Hodges, Rich Keeble, Adam Leese


Mars (Česko, 2018)

Lety na Mars dávno vyšly z módy. Marťanskou vědeckou stanici udržuje v nouzovém režimu zastaralý robot Bot, ponechaný kdysi na Marsu svému osudu. Místo náhradních dílů přiletí čeští turisté, kteří se na Marsu chtějí oženit. Ale do vesmíru by neměli létat lidé, kteří nemají vyřešené svoje osobní problémy. Robot přežil pět velkých prachových bouří, četl jen komiks o Indiánech a několikrát ho trefil blesk. Už nechce být sám. Může umělá inteligence žárlit? Když tají polární čepičky, dějí se věci, které by se jindy stát nemohly…

Mars
Komedie
Česko, 2018, 84 min
Režie: Benjamin Tuček
Scénář: Benjamin Tuček, Tereza Nvotová
Kamera: David Čálek, Nikolas Tušl
Hudba: Ondřej Ježek, Tomáš Procházka, Petr Marek, Prokop Holoubek
Hrají: Jiří Havelka, Petra Nesvačilová, Tomáš Jeřábek, Tereza Nvotová, Halka Třešňáková, Petr Prokop, Ondřej Doule


Až přijde válka (Česko / Chorvatsko, 2018)


Petr vede život na první pohled spořádaného evropského teenagera – žije s rodiči, má hezkou dívku, dostal se na vysokou. Jeho skutečný život je ale jinde – v čele domobrany Slovenskí Branci, čítající dvě stě mladých lidí, s oddíly po celém Slovensku. V horských lesích je nechává podřizovat drsným pravidlům, jež spíše než vojenský výcvik připomínají hru na diktaturu. Šéf domobrany věří, že jeho modelová organizace má budoucnost. Je odhodlaný uniformu jednou odložit a se svou vizí oslovit celou společnost- a stát se velkým politikem.

Až přijde válka
When the War Comes
Drama / Dokumentární
Česko / Chorvatsko, 2018, 76 min
Režie: Jan Gebert
Scénář: Jan Gebert
Kamera: Lukáš Milota


Hovory s TGM (Česko, 2018)


Toho dne na podzim roku 1928 jsou dva symboly československé demokracie na vrcholu, stejně jako celé Československo. Kniha, která vznikala celý rok a která má národu představit jeho prezidenta, je hotová. Karel Čapek vyhledá v zahradě zámku v Topolčiankách Masaryka. Chce mu nabídnout část honoráře za knihu jejich hovorů, která vzniká k 10. výročí mladé Československé republiky. Prezident ale není v dobrém rozmaru, jeho dcera mu totiž zakázala knihu vydat. Toto setkání nebude snadné. Čapek sice spěchá, celou situaci nemůže ale nechat bez odezvy a nechává se zatáhnout do vzrušené debaty. Debaty o dcerách, o světě, o politice i politicích, o Češích, o lásce a o ženách. Masaryk ukazuje, že není pouze tatíček zakladatel a chladná ikona z učebnic, ale muž z masa a kostí. Vedle svých dějotvorných myšlenek a světonázorů odhaluje i schopnost vysoké politiky či dokonce intrik. Hovoří mimo jiné o svém mileneckém poměru a znovuobjevené sexualitě. Střet dvou velikánů z různých generací má výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova.

Hovory s TGM
Drama / Historický
Česko, 2018, 80 min
Režie: Jakub Červenka
Kamera: Jan Malíř
Hrají: Jan Budař, Martin Huba


Na Chesilské pláži (Velká Británie, 2017)

V citlivém dramatu sledujeme mladý pár na líbánkách na počátku šedesátých let. V hotelu s vyhlídkou na pláž však novomanželé zjišťují, že na svatební noc nejsou zdaleka připravení. Snímek s humorem i smutkem odkrývá, jak hluboko se normy a očekávání doby obtiskují do dospívající generace.

Na Chesilské pláži
On Chesil Beach
Drama / Romantický
Velká Británie, 2017, 110 min
Režie: Dominic Cooke
Předloha: Ian McEwan (kniha)
Scénář: Ian McEwan
Kamera: Sean Bobbitt
Hudba: Dan Jones
Hrají: Saoirse Ronan, Billy Howle, Emily Watson, Anne-Marie Duff, Samuel West, Adrian Scarborough, Bebe Cave, Bronte Carmichael


Čarodějovy hodiny (USA, 2018)


Desetiletý chlapec Lewis se po smrti rodičů odstěhuje do panského sídla svého strýce Jonathana. Strýce i jeho sousedku si brzy oblíbí. V domě se však dějí podivné věci, strýček i jeho sousedka totiž ovládají kouzla. Lewis pomáhá svému kouzelnickému strýčkovi vypátrat hodiny, které by svou kouzelnou mocí mohly způsobit konec světa. Film je natočen podle klasického fantasy románu Johna Bellairse.

Čarodějovy hodiny
The House with a Clock in Its Walls
Fantasy / Mysteriózní / Thriller / Rodinný
USA, 2018, 105 min
Režie: Eli Roth
Předloha: John Bellairs (kniha)
Scénář: Eric Kripke
Kamera: Rogier Stoffers
Hudba: Nathan Barr
Hrají: Jack Black, Cate Blanchett, Owen Vaccaro, Kyle MacLachlan, Colleen Camp, Renée Goldsberry, Sunny Suljic, Lorenza Izzo


Jak se moří revizoři (Česko, 2018)


Zábavná komedie o obyčejné maloměstské rodině, jako je každá druhá. Seznamte se a uvidíte, jak se její členové nebezpečně podobají vám či vašemu okolí. Syn Marko spěje k tomu být úspěšným zločincem. Naneštěstí je jeho první obětí přepadení vlastní matka, což mu značně přitíží ve vysněné kariéře kriminálníka. Dcera Karin je sebevědomá a své půvaby využívá jen, co to jde. Veškerý čas věnuje „chození” s více chlapci naráz a posouváním hranic, co všechno muži vydrží. Matka Anna zase ujíždí na slevových portálech, výhodných nákupních akcích a soutěžích. A otec? Ten je tím nejobyčejnějším z obyčejných – dopravním revizorem, a i přesto mu život shodou náhod umožní zažít pár minut slávy.

Jak se moří revizoři
Komedie
Česko, 2018, 99 min
Režie: Eva Toulová
Scénář: Eva Toulová
Kamera: Tomáš Krejča
Hrají: Dana Morávková, Petr Batěk, Ladislav Ondřej, Anna Kulovaná, Aneta Vignerová, Jaroslav Smejkal, Josef Vocásek, Josef Mádle, Andrea Kalousová, Michaela Doubravová, Jan Vavřička, Jakub Štěpán, Agáta Lexová