Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Kateřina Winterová o Tomanovi: Byla to práce snů

„Byla to práce snů,“ shrnula svou účast v projektu Ondřeje Trojana herečka Kateřina Winterová. Ve filmu, který zpracovává pravdivý příběh Zdeňka Tomana, šéfa naší zahraniční rozvědky, bezskrupulózního obchodníka s obrovskou mocí si Winterová zahrála jeho ženu Peslu Tomanovou. Podívejte se na rozhovor s herečkou.

„Příběh Tomana jsem neznala. Jeho žena není moc známá, je o ní nejmíň záznamů. Existují snad jen dvě fotografie a nějaký úřední zápis její sebevraždy. Celý ten příběh mě ale pohltil a byla jsem z něj úplně paf,“ prozrazuje Winterová o postavě, kterou hraje a dodává: „Spolupráce s režisérem, kterého si vážím a který za sebou má práci, která se mi líbí, to je něco v co jsem ani nedoufala. Pracovat na scénáři, který není blábol a je to historická věc. Mám totiž dobovky strašně moc ráda.“

Jiří Macháček v hlavní roli Zdeňka Tomana vyšplhá ve filmu díky bezpáteřní povaze dobového veksláka, valutovým kontaktům získaným za války v Londýně a po válce využívaným k hromadění prostředků na podporu KSČ, z pozice řadového úředníka až na post vedoucího zahraniční rozvědky, kterou systematicky čistí od nestraníků, aby se na konci sám stal jedním z prvních komunistů vězněných komunisty, ale také jedním z mála, kterému se z komunistického kriminálu podařilo utéct a dostat se za hranice dřív, než začaly padat hlavy. Kateřina Winterová se v roli Tomanovy ženy Pesly stala dokonalým mixem zaryté komunistky a buržoazní paničky, ženy, pro kterou jsou komunistické ideje a společenské postavení nad vlastní dítě i život.

V dalších rolích se představí Kristýna Boková jako Tomanova milenka a sekretářka Třískalová, Stanislav Majer jako generální tajemník KSČ Rudolf Slánský, Marek Taclík jako fanatický komunista, přednosta obranného zpravodajství Bedřich Reicin, slovenští herci Roman Luknár jako Jan Masaryk, Lukáš Latinák jako politik Vlado Clementis, Marian Mitaš jako komunistický fanatik a agent NKVD Karel Vaš nebo Táňa Pauhofová jako Tomanova sestra Aurélie, Petr Vaněk jako ředitel židovské organizace po uprchlíky Gaynor Jacobson, dále Lukáš Melník v roli Tomanovy pravé ruky Františka Kuraciny, Jaromír Dulava jako ministr vnitra Václav Nosek, Jiří Dvořák jako generál Bartík, Martin Finger jako agent zpravodajské služby Adolf Püchler, Aleš Procházka jako Klement Gottwald, dále Václav Neužil, Miroslav Táborský, Radek Holub, Ondřej Malý, Jaroslav Plesl, Ady Hajdu, Pavel Liška a mnozí další.

-red-
foto/video: Falcon, Totalfilm, Total Help Art © 2018

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast