Filmové premiéry od 10. ledna

První český film tohoto roku se jmenuje Cena za štěstí. Natočila ho spoluautorka Samotářů Olga Dabrowská. Do kin vchází i očekávané pokračování Raubíře Ralfa. K Vánocům se vrací dánská hořká komedie Svátky klidu a míru. Do kin jde i nové zpracování Robina Hooda s Taronem Egertonem a nakonec je tu islandský snímek A dýchejte klidně o dvou ženách, jejichž osudy se neočekávaně protnou.

Cena za štěstí (Česko, 2019)

Obyčejné lidské štěstí může mít mnoho podob. Někdy jasných, někdy nečekaných. Kde ho hledat a co mu obětovat? Film režisérky Olgy Dabrowské Cena za štěstí ukazuje příběhy lidí, kteří cestu ke svému štěstí někde ztratili a pokoušejí se jí znovu najít. Vztah, láska, moc, útěk a vlastní děti, které mohou přinášet naději a radost, ale mnohem častěji nakonec pykají za naše chyby. Film začíná odvíjet samostatné osudy několika hrdinů, aby se jejich cesty začaly postupně křížit a mohly nakonec složit dohromady jeden velký příběh života. Propletenec rodičů, které můžete potkat každý den, jejich dětí a partnerů.

Cena za štěstí
Drama / Komedie
Česko, 2019
Režie: Olga Dabrowská
Scénář: Olga Dabrowská
Kamera: Diviš Marek
Hudba: Jan P. Muchow
Hrají: Ivana Chýlková, Vanda Hybnerová, Tomáš Hanák, Pavel Řezníček, Jaroslav Plesl, Klára Pollertová-Trojanová, Olga Wdowiaková, Josef Trojan, Jana Šulcová, Johana Racková, Simona Prasková, Lukáš Kunz, Olga Dabrowská ml.


Raubíř Ralf a internet (USA, 2018)


Ve filmu Raubíř Ralf a internet opouštíme Litwakovu videohernu a vydáváme se do rozsáhlých, nezmapovaných a vzrušujících vod internetu, na kterých udělá Ralfovo raubířství pořádné vlny. Známý videoherní záporák Ralf a jeho malá poruchová kamarádka Vanilopka von Šmak musí podniknout riskantní cestu po světové počítačové síti a najít náhradní část do Vanilopčiny videohry s názvem Cukrkáry. Cestou se Ralf s Vanilopkou setkávají s webovými občany neboli Webčany, mezi které patří například internetový podnikatel zvaný Yesss, který je hlavním algoritmem a duší trendové stránky „BuzzzTube“.

Raubíř Ralf a internet
Ralph Breaks the Internet: Wreck-It Ralph 2
Animovaný / Komedie
USA, 2018, 113 min
Režie: Phil Johnston, Rich Moore
Scénář: Phil Johnston, Pamela Ribon
Hudba: Henry Jackman
Hrají: John C. Reilly, Sarah Silverman, Kristen Bell, Mandy Moore, Alan Tudyk, Kelly Macdonald, Idina Menzel, Auli’i Cravalho, Anthony Daniels, Taraji P. Henson, James Corden, Ming-Na Wen, Jane Lynch, Jack McBrayer, Anika Noni Rose, Irene Bedard, Rebecca Wisocky, Paige O’Hara, Jodi Benson, Ana Ortiz, Gal Gadot, Tim Allen, Vin Diesel, Daniel Platzman, Dan Reynolds, Jenica Bergere


Svátky klidu a míru (Dánsko, 2018)

Hořká komedie dánské herecké hvězdy Papriky Steen o tom, že rodina je největší požehnání… i prokletí. Svoje o tom ví Katrine, která se vždycky děsí vánočních svátků. Znamená to pro ni nejen vařit pro třináct členů rodiny, ale zároveň vyčerpávající diplomacii mezi jednotlivými aktéry. Letošní Vánoce jsou ale obzvlášť stresující, protože za sváteční stůl má zasednout i Katrinina sestra Patricia, která právě vyšla z protialkoholní léčebny.

Svátky klidu a míru
Den tid på året
Komedie / Drama
Dánsko, 2018, 101 min
Režie: Paprika Steen
Scénář: Jakob Weis
Kamera: Jens Schlosser
Hudba: Jeppe Kaas
Hrají: Paprika Steen, Sofie Gråbøl, Patricia Schumann, Lars Knutzon, Lars Brygmann, Karen-Lise Mynster, Jacob Ulrik Lohmann, Fanny Bornedal, Jakob Randrup


Robin Hood (USA, 2018)

Robin (Taron Egerton), válkou zocelený bojovník, se vrací z křižáckých výprav, aby společně s svým maurským přítelem Malým Johnem (Jamie Foxx) povstal proti zkorumpované anglické vládě v moderní vzrušující akční podívané plné zběsilých bojů, epické válečné choreografie i nadčasové romantiky.

Robin Hood
Akční / Dobrodružný
USA, 2018, 117 min
Režie: Otto Bathurst
Scénář: Ben Chandler, David James Kelly
Kamera: George Steel
Hudba: Joseph Trapanese
Hrají: Taron Egerton, Jamie Foxx, Ben Mendelsohn, Eve Hewson, Jamie Dornan, Tim Minchin, Paul Anderson, F. Murray Abraham, Ian Peck, Josh Herdman, Björn Bengtsson, Scot Greenan, Declan Hannigan, Yasen Atour


A dýchejte klidně (Island / Švédsko / Belgie, 2018)

Okraj islandského poloostrova Reykjanes. Dvě ženy, jejichž osudy se na krátkou chvíli díky nepředvídatelným okolnostem prolnou. Mezi islandskou svobodnou matkou a africkou ženou žádající o politický azyl se vytvoří intimní pouto a obě začnou společně bojovat za to, aby se jejich životy vrátily na tu správnou cestu.

A dýchejte klidně
Island Andið eðlilega
Drama
Island / Švédsko / Belgie, 2018, 100 min
Režie: Ísold Uggadóttir
Scénář: Ísold Uggadóttir
Kamera: Ita Zbroniec-Zajt
Hrají: Kristín Þóra Haraldsdóttir, Babetida Sadjo, Patrik Nökkvi Pétursson, Þorsteinn Bachmann, Sveinn Þórir Geirsson, Gunnar Jónsson, Guðbjörg Thoroddsen