Kursk vplouvá do českých kin (exkluzivní ukázky)

Jméno známé ruské jaderné ponorky asi není nikomu neznámé. Katastrofu stroje K-141 Kursk sledoval v létě roku 200 celý svět. Zejména pak marnou snahu ruského námořnictva o záchranu přeživších na palubě. Západ sledoval také nepochopitelný odmítavý postoj ruské vlády přijmout zahraniční pomoc. Film Thomase Vinterberga v produkci Luca Bessona KURSK s Matthiasem Schonaertsem, Léou Seydoux, Colinem Firthem, Maxem von Sydowem Michaelem Nyqvistem vplouvá do českých kin ve čtvrtek 17. ledna. Podívejte se kromě traileru na další ukázky z filmu.

Ve filmu se měla objevit i postava Vladimíra Putina, nakonec ve finálním filmu není. Původně se totiž mělo i v Rusku natáčet, ale země nedala filmařům povolení, zejména kvůli obavě z úniku utajovaných skutečností. Realizace nakonec proběhla ve Francii a Belgii.
Oním zlým mužem, který nakonec obětuje vlastní lidi, místo přijetí pomoci od západu je admirál Petrenko v podání Maxe von Sydowa. Podle filmařů byl ale Putin vypuštěn z filmu z praktických důvodů. V době katastrofy byl mimo Kreml a operaci řídilo námořní velení.

155 metrů dlouhá jaderná ponorka K-141 Kursk byla „nepotopitelnou“ pýchou Severního loďstva ruské federace. Během námořního cvičení v srpnu 2000 se na palubě nacházelo 118 členů posádky. 12. srpna otřásly trupem Kursku mohutné exploze, které plavidlo poslaly do hloubky 108 metrů, na dno arktických vod Barentsova moře. Začal zoufalý boj s časem, pro námořníky i jejich rodiny. Bohužel, všichni víme, jak to nakonec dopadlo.

Scénář k filmu Kursk napsal Robert Rodat, který byl nominován na Oscara a Zlatý Globus za scénář k filmu Zachraňte vojína Ryana.

Film má českou premiéru ve čtvrtek 17. ledna.

-red-
foto/video: Bioscop © 2018