Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Cena za štěstí v půli cesty

Režisérka Olga Dabrowská je spoluautorkou kultovních Samotářů. Na filmu Cena za štěstí je to znát. Dabrowská má jako scenáristka docela dobře načrtnuté jednotlivé postavy. Nabízí příběh lesbického páru, do kterého vstupuje muž, týrané rodiny a teenagery, kteří utíkají z domova. Osudy všech se na konci protínají.

Cena za štěstí (foto: Bontonfilm)

Vztahové drama Cena za štěstí nahlíží do životů dvou rodin, které nemají na růžích ustláno. Jednotlivé linky se vzájemně prolínají a ukazují příběhy dospělých, mladších i nejmladších členů rodiny. Nejzajímavější je rozkol v lesbickém páru, který zapříčinil bývalý partner jedné z žen nebo linka s teenagery, kteří utíkají z domova kvůli deziluzi z rodičů a prostředí, ve kterém vyrůstají.
Zrovna tahle linka i díky dobrému hereckému výkonu Josefa Trojana a Olgy Wdowiakové mne zaujala nejvíc. Problém ale je, že rozehraná hra končí bez srozumitelné krystalizace tak trochu neuvěřitelným happy endem. I vztah lesbického páru v podání Ivany Chýlkové a Vandy Hybnerové prochází krizí. Kde se ale vzala, je otázkou, Dabrowská některé zajímavé psychologické momenty a reakce postav inscenuje poutavě, aby vzápětí svým postavám velmi překotně životy úplně převrátila. Vypadá to, že se ve střižně stříhalo (slušně řečeno) ne úplně promyšleně. Pak jsou tu momenty, které jsou spíš úsměvné (vydírání soudkyně, rozhovor s potenciálním otcem (David Černý) v lesním squatu. Asi nejdrsnější je linka s tyranem (Jaroslav Plesl), ze kterého má strach nejen jeho žena (Klára Pollertová-Trojanová), ale zejména jeho děti.

Vizuál filmu je oproti podobným vztahovým dramatům až romanticky úhledný a designový. Feeling good pocit může v divákovi kontrastovat s emocemi z několika smutných a emočně nabitých dějových zvratů. Mám ale pocit, že tenhle vizuál romantické komedie s úhlednými interiéry byl spíš záměr, než nepatřičné rozhodnutí šéfa výpravy.

Cena za štěstí (foto: Bontonfilm)

I když jsou tu zjevně problémy v dramaturgii, střihu a možná i v původním scénáři, přesto to celé drží docela dobře pohromadě. Dabrowská umí vzbudit emoce a přenést je na diváka. Nevím, kde přesně nastal v průběhu postprodukce problém, ale v každém případě mohla být Cena za štěstí skvělým vztahovým dramatem s prvky hořké komedie. Částečně se to sice podařilo, ale Olga Dabrowská zůstala v půli cesty.

  • 60%
    Režie - 60%
  • 50%
    Scénář - 50%
  • 70%
    Herci - 70%
  • 60%
    Hudba - 60%
  • 60%
    Kamera - 60%
  • 45%
    Střih - 45%
58%

Cena za štěstí (2019)

Dobrý námět se utápí ve scénáři či následné postprodukci a střihu. I tak se ale Cena za štěstí dá považovat za dobrý start českého filmového roku. Film má několik zajímavých momentů i hereckých výkonů, které mohou leckoho obohatit a probudit silnou emoci.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm © 2018

Cena za štěstí
Drama
Česko, 2019, 92 min
Premiéra: 10. ledna 2019 Bontonfilm
Režie: Olga Dabrowská
Scénář: Olga Dabrowská
Kamera: Diviš Marek
Hudba: Jan P. Muchow
Hrají: Ivana Chýlková, Vanda Hybnerová, Tomáš Hanák, Pavel Řezníček, Jaroslav Plesl, Klára Pollertová-Trojanová, Olga Wdowiaková, Josef Trojan, Jana Šulcová, Johana Racková, Simona Prasková, Lukáš Kunz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast