Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Narušitel je srdcový film, ale to nemusí stačit

Devatenáct mu bude teprve za měsíc a maturita ho teprve čeká. Řeč je o mladém režisérovi Davidu Baldovi, který natočil svůj debutový celovečerní snímek Narušitel. 

Narušitel (foto: Bontonfilm)

Mladičkému režisérovi (a nadšenému milovníku létání) sice nechybí odhodlání, nadšení ani vůle, ale výsledek je spíš zdlouhavý naivní pokus vyprávět příběh svého dědy – armádního pilota, ke kterému očividně režisér velmi vzhlíží. To je samozřejmě velmi sympatické, zvlášť s ohledem na Davidovo mládí. (O svém dědovi Vladislavu Baldovi už předtím natočil amatérský krátký film nazvaný Historie jednoho letadla).

Děj je celkem prostý. Děda (Petr Kostka), původně vojenský pilot, začíná vzpomínat na svého kamaráda Zdeňka (Jiří Dvořák), a divák se rázem ocitá v roce 1960 a postupně vstřebávácelý příběh zatížený režimem a prošpikovaný touhou po volnosti. Film vrcholí v době sametové revoluce.
Ve snímku si zahrály české herecké osobnosti, krom Dvořáka a Kostky také Stanislav Zindulka a několik mladých celkem slibných herců. Výraznější roli tu zaznamenala také dosud spíš seriálová herečka Veronika Arichteva.

Narušitel (foto: Bontonfilm)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Není to na celovečerák[/pullquote]Narušitelovi by asi mnohem víc prospěla středometrážní stopáž, aby diváka nemučil zbytečně zdlouhavými scénami ve vzduchu (nad jejich stopáží se potěší spíš jenom zapálený aviatik). Tyto scény doprovází romantické melodie z dílny Michala Hrůzy. A stejně tak by se film obešel i bez nostalgických opakovacích scén na konci stopáže a polopaticky převyprávěné zápletky, kdyby náhodou divák nepochopil.

Kamera snímku s vizuálem jsou uspokojivé.  Film má ale v několika momentech velmi špatný zvuk a postavám není dobře rozumět, a tak jsem si jako divák musela některé věty domýšlet.

  • 45%
    Režie - 45%
  • 40%
    Scénář - 40%
  • 60%
    Kamera - 60%
  • 65%
    Herci - 65%
  • 40%
    Hudba - 40%
50%

Narušitel (2019)

Davidu Baldovi vlastně nakonec fandím. Začít točit celovečerní film, když máte teprve dva roky občanský průkaz, to je výkon sám o sobě. Ale stejně bych mu doporučila, aby si teď dal na čas a raději sbíral životní zkušenosti než se pustí do dalšího filmu. Všichni musí nějak začínat. Ale paradoxem zůstává, že mnozí ze současných filmových tvůrců se tam, kde je teď David Balda, nedostanou za celou svoji kariéru…

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm © 2019

Narušitel
Drama
Česko, 2019, 90 min
Premiéra: 24. 1. 2019 Bontonfilm
Režie: David Balda
Scénář: David Balda, Petr Kult
Kamera: David Balda
Hudba: Michal Hrůza, Jiří Janouch
Hrají: Pavel Neškudla, Jiří Dvořák, Petr Kostka, Stanislav Zindulka, Veronika Arichteva, Matěj Anděl, Jan Sklenář, Filip Richtermoc, Ludmila Zábršová-Molínová, Jaroslav Lorenc

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast