Recenze | Víme jak to dopadne, přesto je Kursk napínavý a poctivý film

Bezmála před dvaceti lety zažilo Barentsovo moře katastrofu ruské jaderné ponorky K-141. Válečná ponorka Kursk se potopila na dno moře po sérii výbuchů. Část posádky se zachránila v zadní části plavidla. Začal boj o přežití a především o čas, kterého se ruským námořníkům zoufale nedostávalo. Celý svět v roce 2000 sledoval ruské neúspěšné pokusy o záchranu posádky i odmítavý postoj ruské vlády k nabídce mezinárodní pomoci. Nakonec i díky ruské laxnosti nikdo nepřežil… Výtečný režisér Thomas Vinterberg přináší fascinující novodobý příběh na plátna kin s hvězdnou hereckou sestavou.

Kursk (foto: Bioscop)

Vinterberg se rozhodl celý příběh inscenovat ve třech dobře fungujících a pochopitelných částech. První z nich představuje námořníky, jejich problémy i rodinné poměry. Do popředí staví Michaila (Matthias Schonaerts) s jeho ženou Táňou (Léa Seydoux). Stěžejní scéna námořnické pospolitosti, která navíc naznačuje soudržnost celé námořnické komunity se odehrává na svatbě Pavla (Matthias Schweighöfer). Ve druhé části si užijeme chvilky v útrobách ponorky, pak dojde ke známé katastrofě a po zbytek filmu sledujeme zoufalou snahu námořníků přeživších výbuch o záchranu. Třetí důležitou součástí je děj na válečné a politické scéně. Tomu vévodí postava ruského admirála Grudzinského (Peter Schimonischek), britského commodora Russella (Colin Firth) a největšího záporáka celého filmu Vladimira Petrenka s tváří slavného Maxe von Sydowa.

Kursk ve všech inscenovaných segmentech funguje výtečně, scénář je plynulý, nejsou tu nikde žádná hluchá místa a brzdné momenty. Casting je výtečný. Matthias Schonaerts, kterého si Vinterberg přivedl ze své výtečné historické adaptace Daleko od hlučícího davu je skvělým prototypem všestranného evropského herce. Zatím každou roli, ve které jsem ho viděl mu bezmezně věřím. Totéž se dá říct i o francouzské herecké star Lée Seydoux, kterou byste tady za francouzsku rozhodně nepovažovali. Celým filmem prostupuje její dojemná a pochopitelná snaha dotlačit úřady k manželově záchraně. V postavě Táni se koncentruje veškerá síla obyčejných ruských lidí, kteří většinou nedovedou s ruskou byrokracií ani vládnoucí garniturou pohnout. Přesto se o to snaží. A nejen o to, Vinterberg tady naznačuje, že ruské námořnictvo se s nikým nemaže. A nejde jen o samotnou zpackanou záchranu, ale i o běžné fungování a životní podmínky svých vojáků.

Kursk (foto Bioscop)

Poctivá filmařina

Snímek Kursk nabízí krom vysoké diplomatické hry, která nakonec nevyústí v nic pozitivního a hmatatelného také nálož výtečně natočených akčních scén. Ať už jde o samotnou katastrofu ponorky a boj o přežití, tak na evropský film i skvěle zpracované digitální triky. Doplněno skvělým ale nadmíru decentním soundtrackem Alexandra Desplata a především velmi dobrou režií. V rukou jiného režiséra by se lehce Kursk mohl stát tuctovým disaster béčkem. Tady se to naštěstí nestalo.
Kursk vyniká především poctivou evropskou filmařinou a akcentem na kvalitní casting. Všichni herci se tu se svým úkolem popasovali nadmíru dobře.

Kursk (foto: Bioscop)

Ať už se v Barentsově moři stalo v roce 2000 cokoliv (teorií je samozřejmě nespočet), důležité poselství filmu se nedá přehlédnout. Vždycky by mělo jít především o člověka, o lidské životy. Obětovat vlastní lidi a neudělat pro jejich záchranu maximum, to dokáží především totalitní režimy nebo režimy s ne zcela fungující demokracií a funkčním souborem hodnot.
Přesto není Kursk filmem, který by zaváněl jakoukoliv manipulací s fakty nebo divákem. Je to prostě poctivě natočený film o lidech. Bohužel nejen v bondovkách či marvelovkách jsou kladní a záporní hrdinové. Jsou i v běžném životě, kde jsou dopady obrovské. To je i případ ponorky Kursk a 118 námořníků, kteří na její palubě zahynuli.

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 75%
    75
  • Herci - 80%
    80
  • Kamera - 80%
    80
  • Vizuál, CGI - 80%
    80
  • Hudba - 80%
    80

Kursk (2018)

Thomas Vinterberg natočil výtečný a napínavý film. To se v případě příběhu, jehož konec známe obzvlášť počítá. Výtečně obsazený snímek, který je zdařilým pomníkem obětem katastrofy.

80 %
Alex Csorgo, Totalfilm.cz
foto/video: Bioscop © 2018

Kursk
Drama / Historický
Belgie / Lucembursko, 2018, 117 min
Premiéra: 17. ledna 2019 Bioscop
Režie: Thomas Vinterberg
Scénář: Robert Rodat
Kamera: Anthony Dod Mantle
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Colin Firth, Max von Sydow, Michael Nyqvist, Peter Simonischek, Martin Brambach, Geoffrey Newland, August Diehl, Steven Waddington, Matthias Schweighöfer, Joel Basman, Gustaf Hammarsten, Lars Brygmann, Guido De Craene, Artemiy Spiridonov, Bjarne Henriksen, Pit Bukowski, Miglen Mirtchev, Fedja Stukan, Magnus Millang, Helene Reingaard Neumann, Peter Plaugborg, Katrine Greis-Rosenthal, Guillaume Kerbush, Aske Bang, Martin Greis-Rosenthal, Jehon Gorani

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.