Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Začíná Scandi – láká na nejlepší filmy ze severské produkce

5. ročník přehlídky současných severských filmů SCANDI začíná ve čtvrtek 10. ledna premiérou dánské komedie Svátky klidu a míru. Ústředním filmem letošní přehlídky je Žena na válečné stezce, zručná směsice černé komedie a dramatu o úzkosti ze stavu světa, která se stává součástí naší existence v éře pesimistických vyhlídek,“ říká dramaturg přehlídky Vít Schmarc. Film se představí 12. ledna a do českých kin vstoupí 31.1.  Hostem přehlídky bude islandský režisér Benedikt Erlingsson, který tento film natočil. Režisér osobně uvede premiéru filmu v kině Lucerna.

SCANDI 2019 představí celkem pět nových titulů, z nichž tři tituly budou uvedeny v české festivalové i distribuční premiéře či předpremiéře: titulní islandská Žena na válečné stezce (distribuční premiéra 31. 1.), dánská tragikomedie Svátky klidu a míru (distribuční premiéra 10. 1.), komedie Amatéři režisérky Gabriely Pichler (distribuční premiéra 17. 1.) a švédské drama Goliáš režiséra Petera Grönlunda (distribuční premiéra 7. 2.)


Premiérou na SCANDI je také rodinné drama A dýchejte klidně islandské režisérky Ísold Uggadóttir, (distribuční premiéra 10. 1.). Všechny nové tituly budou uvedeny v sekci SCANDI AKTUÁLNĚ, kde je doplní dva další snímky z uplynulého roku: norské drama podle skutečné události Utøya, 22. července (režie Erik Poppe, Norsko 2018) a fantasy thriller Tina a Vore (režie Ali Abbasi, Dásko/Norsko 2018).

V sekci SCANDI: KOMEDIE, ZE KTERÝCH MRAZÍ se diváci můžou těšit například na nejlepší evropský film roku 2017 – dánský Čtverec (režie Ruben Östlund) i další film režiséra Östlunda Vyšší moc, dále islandskou něžnou komedii Fúsi (režie Dagur Kári), švédského Muže jménem Ove (režie Hannes Holm), drsnou elegii O koních a lidech režiséra letošní novinky Žena na válečné stezce Benedikta Erlingssona a další filmy.

Aktuální program přehlídky najdete na webu: http://scandi.filmeurope.eu/program/

-red-
zdroj: H. Petrželková 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast