Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Timothée Chalamet o závislostech a obětech pro roli (rozhovor)

Už za pár hodin se dozvíme, jestli talentovaný Timothée Chalamet promění svou šanci na Zlatý glóbus. Nominován je na Cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli filmu Beautiful Boy. Rodinné drama o vztahu otce a syna v mezní situaci je v kinech od 3. ledna. Za sebou má mladý herec oscarovou nominaci za film Dej mi své jméno a před sebou pravděpodobně další. Chalamet kvůli roli drogově závislého chlapce extrémně zhubnul a během natáčení dokonce potřeboval lékařskou pomoc. Bylo to podle něj šílené, ale dokládá to naprostou oddanost roli. Stejně poctivě se hodlá popasovat i s pokračováním snímku Dej mi své jméno, jehož premiéra je plánována na rok 2020. 

Felix van Groeningen a Timothée Chalamet na place filmu Beautiful Boy

Ještě stále ve vás po natáčení filmu Beautiful Boy rezonuje nějaký zážitek nebo myšlenka?

Jestli ve mně po natáčení zůstala nějaká myšlenka, tak určitě ta, že samotná závislost nezná hranic. Nezáleží odkud pocházíte, z jakých poměrů, nezáleží ani na pohlaví. Kdokoliv se můžete stát závislým. V USA, kde jsem se narodil, teď právě zažíváme krizi, která vychází z tohoto problému. Dost velká část tamnější populace je drogově závislá. Dokonce tenhle problém v číslech předčil i počet dopravních nehod nebo počet násilných činů, a tak je závislost a předávkování teď ve Spojených státech ten největší zabiják. Nevím jestli si pamatuju úplně správně ta čísla, ale minulý rok v USA na předávkování zemřelo přes padesát tisíc lidí. Je tedy jasné, o jak vážném tématu náš film vypráví, a my tak máme jedinečnou příležitost na tenhle obrovský problém alespoň trošku upozornit. Vůbec nejhorší na celé té situaci je to, že se závislostí zápasí především mladí lidé, což je vůbec ten nejsmutnější fakt.

Beautiful Boy (foto: Aerofilms)

Jakým způsobem probíhalo samotné natáčení?

Na samotných přípravách před natáčením jsem začal pracovat asi měsíc před začátkem. Kvůli roli jsem zhubl skoro deset kilogramů. První týden se pak natáčely ty fyzicky nejnáročnější scény a pak už jsme pokračovali klasickým způsobem. Taky jsem měl možnost se před natáčením potkat se skutečným Nickem Sheffem. To bylo asi tři týdny předtím, než jsme se pustili do natáčení. Na natáčení se pak přišel podívat i Nickův otec David.

Která ze scén pro vás při natáčení byla emočně nejnáročnější?

Ono se to takhle asi nedá úplně jednoduše říct. Spíš jsem se snažil o to, abych byl schopen v divácích vzbudit dojem, že je vlastně strašně jednoduché do závislosti spadnout. Prostě jsem se snažil svoji roli hrát co možná s největším možným dílem lidskosti. Zdálo se mi to jako ten nejefektivnější způsob, který by mohl na divácích nechat nejsilnější stopu. Pak si prostě nikdo nemůže říct, že tohle by se nikomu v jeho rodině stát nemohlo. Často se totiž děje, že propadne-li někdo závislosti, a teď nemluvím jenom o té drogové, stává se pro ostatní neviditelný. V našem příběhu k tomu ale naštěstí nedojde.

Timothée, jak fungovala vaše spolupráce se Stevem Carelem?

Já sám jsem byl jeho velkým fanouškem ještě předtím než jsme se poprvé potkali. Můžete mi věřit, že nic pro mě tedy nebylo tak velkou výzvou jako právě spolupráce s ním. Zcela logicky mě proto okamžitě začaly napadat otázky jako třeba, zda budu Steveovi před kamerou stačit. Ale občas má člověk štěstí, že prostě potká lidi, se kterými si sedne. V tomhle případě to neplatilo jenom o Steveovi, ale i o dalších hercích, a stejně tak i o režisérovi Felixovi (Van Groenengovi, režisér). Speciálně ze Stevea, který hraje mého filmového otce jsem okamžitě při prvním setkání cítil velkou srdečnost a náklonnost. Ještě chci podotknout, že „to nejvíc“, co kromě skvělých kolegů můžete při zkoušení role dostat, je čas. Umožní vám totiž si roli dostatečně prožít, vcítit se do ní, a tak i z toho důvodu jsme Stevem před natáčením spolu trávili opravdu hodně času.

-red-
foto/video: Aerofilms © 2018

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast