Recenze | Potomek boduje hereckým výkonem i dobrým nápadem

Potomek, který právě vešel do kin upoutá především neotřelým nápadem. S malým Milesem (Jackson Robert Scott) není něco úplně v pořádku. Začíná se ve škole chovat agresivně, prapodivně se začíná projevovat i doma. Velmi těžce tuto synovu proměnu nese zejména jeho matka (Taylor Schilling). Zprvu se brání přivést chlapce k odborníkům, ale nakonec jí nic jiného nezbyde. Snaží se pochopit příčiny synova stavu. Zjištění je ale víc než děsivé…

Potomek (foto: Forum Film)

Nutno říct hned na začátku, že velkou devizou filmu je představitel titulní role Jackson Robert Scott. Je mu už sice 11, ale na prvňáčka stále vypadá. O to uvěřitelnější jsou jeho herecké kreace, za které by se rozhodně nemusel stydět i dospělý herec. Druhým velkým plus je nápad scenáristy. Nejsem sice přesvědčen o tom, že je úplně originální, ale minimálně je zajímavě zpracovaný a rozvíjený.
Posedlých dětí jsme už na plátnech kin viděli v historii kinematografie hodně a vždycky šlo o něco fatálního – démona nebo dokonce rovnou Satana v té nejhorší možné formě.

Malý Miles je taky, zdá se, posedlý, ale na něj spíš sedí, že mu někdo ukradl tělo. Vysvětleno je to vlastně jednoduše – reinkarnací, tedy stěhováním duší. To je věc, o které s vážnou tváří lidé spekulují mnohem častěji, než o existenci pekla nebo ďábla. Autorům filmu Potomek to navíc umožnilo dovést závěrečné vyvrcholení k poněkud nečekaným koncům.

Potomek (foto: Forum Film)

Potomek není klasický horor postavený na lekačkách, těch je tu poskrovnu, ale když se dostaví, stojí to za to. Mnohem zajímavější je strach, který postupně kolem malého chlapce houstne. Filmu by prospěla lepší režie a možná i mírně kratší zhuštěná stopáž. Ale jako osvěžení v záplavě hororů točených jako přes kopírák, funguje dobře.

PS: Tatínek, který z rodiny uteče, protože ho jeho vlastní syn děsí? Nechat svou ženu samotnou s nebezpečným dítětem může asi jen opravdu velmi nezodpovědný otec. Scenárista prostě potřeboval matku se synem v určitou chvíli v domě nechat samotné. Možná by bylo lepší a uvěřitelnější otce raději příště zapíchnout.

  • Režie - 45%
    45
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 75%
    75

Potomek (2019)

Potomek je možná spíš hodně brutální thriller než horor. Výkon hlavního představitele, docela zajímavý nápad i pevně vybudovaná atmosféra z filmu dělají žánrovku vyčnívající z obvyklého průměru.

60 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Forum Film  © 2019

Potomek
The Prodigy
Horor / Thriller
USA / Hong Kong, 2019, 92 min
Premiéra: 7. 2. 2019 Forum Film
Režie: Nicholas McCarthy
Scénář: Jeff Buhler
Kamera: Bridger Nielson
Hudba: Joseph Bishara
Hrají: Taylor Schilling, Jackson Robert Scott, Brittany Allen, Colm Feore, Peter Mooney, Oluniké Adeliyi, Elisa Moolecherry, Paula Boudreau, Martha Girvin

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.