Za měsíc do kin dorazí filmové zjevení z Cannes – Šťastný Lazzaro (trailer)

Přesně za měsíc, tedy 14. března, vstoupí do českých kin jeden z nejvýraznějších a nejoceňovanějších evropských filmů loňského roku, Šťastný Lazzaro italské režisérky Alice Rohrwacher. Působivý lidský příběh o mladíkovi, jehož bezelstnost a upřímnost je často mylně zaměňována s hloupostí, je oceňován nejen pro svou originalitu, ale také pro aktuálnost tématu. Z hlavní soutěže festivalu v Cannes si odvezl cenu za nejlepší scénář, rovněž z dílny režisérky Alice Rohrwacher. K vidění byl loni i na MFF v Karlových Varech. 

„Film je o všech šťastných Lazzarech, které potkávám při svých cestách po Itálii. Jsou to lidé, které bych popsala jako dobrotivé. Ne jako někoho, kdo zasvětil život konání dobra, protože tito lidé nevědí, co to je konat dobro. Jsou prostě takoví a to, čím jsou, je nutí stát v pozadí, protože pokaždé ustoupí druhým – aby nerušili,“ shrnuje poselství filmu sama režisérka.

“Pro mě osobně to byl v Cannes v roce 2018 nejlepší film. Já jsem na něj šel večer a pak znovu ráno, protože mi v tom světě toho filmu bylo strašně příjemně,” řekl o filmu umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och.

Šťastný Lazzaro (foto: Aerofilms)

Při tvorbě příběhu se Rohrwacher inspirovala skutečnou událostí, která se stala v Itálii v 80. letech. Jistá markýza ve střední Itálii využila odlehlosti několika svých pozemků, aby před svými rolníky zatajila konec povinných odvodů sklizně. Ti tedy bez nároku na adekvátní mzdu dál tvrdě dřeli pro svou paní. „Byl to epochální přerod, který nahradil staletou porobu vlastní volbou a smluvními závazky. … Vždycky jsem se cítila hluboce zasažena příběhem rolníků, kteří se na schůzku s tímto historickým přerodem dostavili pozdě. Nebyli u transformace, a museli se tak spokojit jen se zbytky této významné změny,“ komentuje Alice Rohrwacher. Právě v této skupině chudých rolníků žije mladík Lazzaro, jehož čistota a upřímnost je často mylně zaměňována s hloupostí.

Alice Rohrwacher (foto: Fabio Lovino)

Distribuční label KVIFF Distribution vytvořil v roce 2015 Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ve spolupráci s Českou televizí a distribuční společností Aerofilms. Díky KVIFF Distribution jsou v průběhu roku do české distribuce uváděny zajímavé filmové tituly ze světové produkce. Česká televize zase vytipuje nejzajímavější televizní filmy a nabídne je pro mimořádné promítání v kinech. Smyslem této aktivity je uvést do domácí distribuce originální a umělecky hodnotné snímky, které by jinak složitě hledaly cestu k divákovi standardní distribuční cestou.

-red-
foto/video: Aerofilms, KVIFF Distribution © 2019