Filmové premiéry od 21. března

Do kin právě vstupuje nová česká komedie Karla Janáka LOVEní. Vyrazit můžete i na rodinný snímek o malém Sobovi Putování se Sobíkem. Komentář k němu namluvil Marek Eben. V nabídce tohoto týdne je také další dokument z cyklu Manželské etudy. Tentokrát v režii Hany Třeštíkové. V kinech se objeví i výjimečný dokument Tomáše Elšíka Central Bus Station. A nakonec tu je nový film Clinta Eastwooda Pašerák.

LOVEní (Česko, 2019)

Hlavní postava filmu Eliška s tváří Ester Geislerové, má svatbu a čeká na svůj velký moment. Namísto svého „ano“ ale ženich řekne „ne“ a od oltáře uteče. Naštěstí má zdrcená Eliška skvělou kamarádku s jasným receptem, co je potřeba dělat. Ona sama střídá kluky jako ponožky a proto hned založí Elišce profil na osvědčené seznamce. Té to není příliš po chuti, ale je jí už 35 let, je single a má strach, aby jí neujel vlak. A chce vzít život pevněji do svých rukou. Vrhá se proto do randění naslepo a mezi řadou katastrofických schůzek zkusí najít novou lásku. Zároveň se musí rychle přestěhovat a jedinou možností je bydlet společně s nevlastním bratrem, podivínem, který pěstuje na střeše včely a který ji doma nechce.

LOVEní

LOVEnie (Slovensko)
Komedie / Romantický
Česko, 2019, 100 min
Režie: Karel Janák
Scénář: Karel Janák, Jan Potměšil
Hrají: Ester Geislerová, Martin Písařík, Evelyn Kramerová, Jakub Prachař, Veronika Žilková, Ondřej Malý, Jaroslav Plesl, Jana Švandová, Romana Goščíková


Manželské etudy: Nová generace (Česko, 2019)

Mirka a Kuba se seznámili na technoparty, narodila se jim dcera a rozhodli se vzít. Svatbou začíná sedm let štěstí, lásky i bolestivých pádů. Mladá dvojice čelí odvěkým výzvám, ale také lákadlům a záludnostem života v současném Česku. Přichází stěhování za město, druhé dítě, hypotéka, krize. Dokáže rodina společně překonat největší překážku? Pomocí časosběrné metody zachycuje Hana Třeštíková ve svém režijním debutu soukromá dramata strhujícím způsobem. Navazuje tak na dílo své matky Heleny, která tento populární formát proslavila.

Manželské etudy: Nová generace


Dokumentární / Životopisný
Česko, 2019, 91 min
Režie: Hana Třeštíková
Kamera: David Cysař


Putování se sobíkem (Francie / Finsko / Norsko, 2018)

Náš hrdina je malý sob a jmenuje se Ailo. Právě se narodil v Laponsku, což je krajina na severu Evropy, jejíž největší část leží až za polárním kruhem. Nezní to moc povzbudivě. Takový sobík si ale na drsné podmínky snadno navykne. Hned po narození se dokáže rychle postavit na nohy, stačí mu na to pouhých pět minut. Za dalších pět minut se naučí chodit a do čtvrt hodiny umí plavat i pelášit sněhem. Díky svým širokým kopýtkům se může v závějích pohybovat rychle a na pastvu také není příliš náročný. Spokojí se s trochou trávy i mechu, ale jeho nejoblíbenější pochoutkou je lišejník. A jestli je mu zima? Kdepak. Mohutná srst mu umožňuje přežít teplotu i okolo -40°C. Při svém putování Laponskem Ailo potkává další obyvatele této nádherné krajiny. Ať již hbitého hranostaje, nebezpečné vlky, chytrého rosomáka, polární lišku, chundelatou veverku, tichou sovu nebo vysoko létajícího orla.

Putování se sobíkem

Ailo: Une odyssée en Laponie
Dobrodružný / Rodinný
Francie / Finsko / Norsko, 2018, 86 min
Režie: Guillaume Maidatchevsky
Scénář: Guillaume Maidatchevsky
Kamera: Daniel Meyer, Teemu Liakka
Hudba: Panu Aaltio


Central Bus Station (Česko, 2018)

Telavivské centrální autobusové nádraží bývalo ještě nedávno největší na světě. Předimenzovaný prostor ale neslouží plně původnímu záměru – přivést sem zástupy lidí, kteří zmateni iluzivním designem interiéru podlehnou nákupní horečce. Z betonového monstra, které nepůjde ani snadno zbourat, se stala postupně schrána, zabydlovaná dočasně lidmi z okraje společnosti – uprchlíky, kriminálními živly, prostitutkami. Režisér snímku, stejně jako jeho hlavní hrdina, turistický průvodce Yonatan, se vyznávají v dokumentární ódě z fascinace jedním z divů světa zbytečnosti i mikrokosmem těch, kteří tu žijí.

Central Bus Station 21
Dokumentární
Česko, 2018, 75 min
Režie: Tomáš Elšík
Scénář: Tomáš Elšík, Kristina Nedvědová
Kamera: Tomáš Elšík, Ondřej Belica
Producenti: Michal Mocňák, Petr Novák, Ondřej Šejnoha
Střih: Mariana Kozáková
Zvuk: Dominik Dolejší


Pašerák (USA, 2018)

Eastwooda poznáváme v roli Earla Stonea, muže, který je ve svých osmdesáti letech zlomený, opuštěný a navíc čelí propadnutí majetku své firmy kvůli neplacení hypotéky. V této situaci je mu nabídnuta příležitost k výdělku – místo řidiče. Brnkačka. Jenže Earl neví, že se právě upsal jako kurýr drogovému Mexickému kartelu. Počíná si dobře — popravdě tak dobře, že zboží, které přepravuje, roste exponenciálně na objemu až vše dospěje do okamžiku, kdy Earl dostává celý kšeft na starosti. Earlovy potíže s nedostatkem peněz jsou tytam, jeho minulost je mu však neúprosně v patách a kartel není jediný, kdo na Earla dohlíží. Tajemný pašerák také poblikává na radaru snaživého agenta DEA Colina Batese (Bradley Cooper). Dávné hříchy na Earla doléhají a není jisté, podaří-li se mu všechny urovnat dříve než bude dostihnut strážci zákona nebo vymahači Kartelu.

Pašerák
The Mule
Krimi / Drama / Thriller
USA, 2018, 116 min
Režie: Clint Eastwood
Scénář: Nick Schenk
Kamera: Yves Bélanger
Hudba: Arturo Sandoval
Hrají: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Dianne Wiest, Taissa Farmiga, Michael Peña, Alison Eastwood, Andy Garcia, Laurence Fishburne, Clifton Collins Jr., Robert LaSardo, Noel Gugliemi, Katie Gill, Ignacio Serricchio, Lobo Sebastian, Loren Dean, Victor Rasuk, Pete Burris, Devon Ogden