Jiřina Bohdalová převzala Kristiána – vzpomínala na Oldřicha Nového

Ve čtvrtek 21. března si v rámci slavnostního zahájení 26. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest převzala Cenu za celoživotní přínos kinematografii česká herečka Jiřina Bohdalová. V děkovné řeči zavzpomínala na svoje začátky u filmu a přečetla dopis, který jí v roce 1964 poslal legendární herec Oldřich Nový.

Jiřina Bohdalová s prezidentem festivalu a ministrem kultury ČR

“Mám chuť na začátku říct: “zavřete oči, přicházím”. Dnes dostávám cenu za celoživotní práci českému filmu. Tomu sloužím od svých pěti let. Do dneška je to tedy plných 83 let. Tehdy byl film ještě němý, ale já už jsem mluvila. Mám z této ceny obrovskou radost. Protože je pojmenována po postavě jednoho z velikánů českého filmu Oldřicha Nového,” řekla hostům slavnostního zahájení Bohdalová. Následně herečka citovala z osobní dopisu od slavného prvorepublikového herce: “Pamatujte si, že méně je více. Nač vystupovat k vrcholu, když je pak nutné sestupovat.”

Jiřina Bohdalová s prezidentem festivalu Ferem Feničem

Druhý Kristián byl v zastoupení předán americkému herci Peteru Fondovi, který nakonec na festival nemohl pro zdravotní indispozici dorazit.

Slavnostního zahájení se zúčastnilo také několik zahraničních tvůrců, kteří v nejbližších dnech představí své filmy divákům osobně. Po červeném koberci se tak kromě prezidenta festivalu Fera Feniče, ředitele festivalu Kamila Spáčila, velvyslanců Litvy, Izraele a Mexika a českých hereckých hvězd prošla také britská herečka Rachel Jackson, francouzský režisér Méryl Fortunat-Rossi, izraelský režisér Elad Keidan, americký kameraman Alex Salahi či tvůrci kampaní například filmů Larse von Triera, kteří si říkají The Einstein Couple. Bylo připomenuto předání stříbrné pamětní medaile režiséru Jiřímu Menzelovi, kterou převzala jeho manželka Olga Menzelová. Jako překvapení byla další stříbrná medaile s vlastním portrétem od České mincovny předána také Jiřině Bohdalové. Na závěr byl v premiéře promítnut nejnovější snímek Roberta Redforda Gentleman s pistolí, o kterém herec prohlásil, že je jeho posledním.

Slavnostní zahájení Febiofestu – 21. 3. 2019

Podrobný program, včetně časů projekcí najdete na stránkách festivalu.

Vstupné na jednotlivá představení je 99 Kč.
Cena diváckých akreditací na 3 dny je 699 Kč, na 5 dnů 999 Kč a na 9 dnů 1699 Kč.
Vstupné na film a exkluzivní večeři v sekci Culinary Cinema je 1190 Kč.
Divácké akreditace a vstupenky na filmově-kulinářské večery jsou k dostání na www.febiofest.cz.
Stejně jako loni bude v rámci festivalu fungovat na všech druzích mobilních telefonů festivalová aplikace. Novinkou je pro letošek také speciální filtr na Facebooku, který divákům při focení obličejů „vyrobí“ podle letošního hesla „Jedny oči nestačí“ další pár očí. Filtr lze sdílet z facebookových stránek Febiofestu nebo třeba pomocí odkazu, který po rozkliknutí otevře fotoaparát facebooku s aktivovaným filtrem.