Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | LOVEní – Janák komedie prostě umí

Karlu Janákovi komedie svědčí. LOVEní je po dlouhé době česká žánrovka, za kterou se její producenti ani režisér nemusí stydět. Romantická komedie o ženě, které od oltáře uteče ženich, má funkční scénář plný absurdních postav. To ale vůbec nevadí, protože to celé drží pohromadě a baví.

LOVEní (foto: Bontonfilm)

Eliška (Ester Geislerová) má svatbu. Místo romantického „ano“ ale její ženich uteče od oltáře. Nešťastné pětatřicátnici se zhroutí svět, nemá kde bydlet, ale má skvělou kamarádku (Evelyn Kramerová). Ta ji v těžkých chvílích podrží a navíc jí vytvoří profil na online seznamce. Přes počáteční nesouhlas se nakonec Eliška vrhne po hlavě do série seznamovacích schůzek. Její despekt k opačnému pohlaví posiluje nejen setkávání se s prapodivnými nápadníky, ale i její nový spolubydlící. Nastěhuje se totiž k nevlastnímu bratrovi Richardovi (Jakub Prachař), se kterým vyjít není úplně jednoduché…

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Je tu vtip, ne trapno[/pullquote]Jak jsem už naznačil, tentokrát všechno dobře dopadlo. Karel Janák si scénář napsal sám a je vidět, že přemýšlel a je zkušený tvůrce. Nedopouští se základních failů všech příšerných podprůměrných romantických komedií poslední doby. Má velmi dobře prokreslené hlavní i vedlejší postavy, slušně vystavěné situace a často i dobře vypointované vtipy. Nutno zdůraznit – vtipy. Čili ne trapné pokusy o ně. Pokud se ve filmu vyskytuje pád z kola do bahna, má svoje opodstatnění a vychází ze smysluplně napsané situace. Zdálo by se, že tahle základní věc by měla být ve filmech samozřejmostí. Bohužel v české kinematografii to pravidlem není.
Partička nevyvedených nápadníků je napsaná vcelku nápaditě a kdyby byl celý film jen o nevyvedených schůzkách, byl by možná ještě zábavnější.

Janák si krom smysluplného scénáře hlídá i technickou stránku věci. Na romantickou žánrovku má film velmi dobrou kameru i trefně použitý soundtrack. Ať už jde o scénickou hudbu nebo použitý hudební score. Výběr pardubických lokací taky vyšel na výbornou, netušil jsem, jak může být tohle město s relativně malým historickým jádrem na plátně fotogenické. A další pochvala filmu patří za citlivě použitý product placement. Ten je v LOVEní téměř neznatelný a když už se objeví, neční z něj na první dobrou.
LOVEní se prostě povedlo. V rámci žánru i cílovky funguje a to je třeba rozhodně ocenit. Obzvlášť v kontextu tristní tvorby Janákových „konkurentů“ na poli tohoto typu filmu.

  • 75%
    Režie - 75%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 75%
    Herci - 75%
  • 75%
    Kamera - 75%
  • 70%
    Hudba - 70%
70%

LOVEní (2019)

Stejně jako u konkurenční komedie Ženy v běhu i tady producenti přemýšleli nad finálním produktem. Vyplatilo se to. Do kin posílají dotažený a fungující film, který má přesně vyprofilovanou cílovou skupinu. Té se nová romantická komedie bude líbit. A nejen jí. Bavil jsem se taky.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm © 2019

LOVEní
Komedie / Romantický
Česko, 2019, 100 min
Premiéra: 21. 3. 2019 Bontonfilm
Režie: Karel Janák
Scénář: Karel Janák
Hudba: Miroslav Chyška, Jan Jakubec
Hrají: Ester Geislerová, Martin Písařík, Evelyn Kramerová, Jakub Prachař, Veronika Žilková, Ondřej Malý, Jaroslav Plesl, Jana Švandová, Romana Goščíková

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast