Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Zlínské filmové klapky začaly putovat po republice

Organizátoři Zlín Film Festivalu odstartovali tento týden nový ročník projektu Salon filmových klapek. Výstavu zahájil symbolickým klapnutím výtvarník Jaroslav Němeček, autor slavného Čtyřlístku. Unikátní umělecká díla od předních českých výtvarníků ztvárněná na filmové klapce jsou až do 25. března k vidění v prostorách pražského Divadla Hybernia. Projekt je již po dvaadvacáté součástí zlínského filmového festivalu. Filmový svátek na východě Moravy letos začíná 24. května a potrvá až do 1. června.

Jaroslav Němeček se svou filmovou klapkou

Letošní kolekce filmových klapek zatím čítá 118 originálních děl, její výsledný počet se bude pohybovat kolem 125 kusů. Mezi výtvarníky, kteří filmovou klapku povýšili na umělecké dílo, nechybí ani letos taková jména, jako je Kristián Kodet, Iva Hüttnerová, Jiří Slíva, Kateřina Miler a další významní výtvarníci,“ uvádí předseda správní rady Nadačního fondu ZLÍNTALENT Čestmír Vančura.

Jedna z filmových klapek Jaroslava Němečka

Z Prahy zamíří Klapka tour do Mladé Boleslavi, Olomouce, Brna a Zlína, kde kromě výstavy proběhne také tradiční aukce. Ta se letos uskuteční v neděli 26. května 2019 v Kongresovém centru ve Zlíně v době konání 59. ročníku Zlín Film Festivalu – Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež. Výtěžek z dražby bude stejně jako v předchozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům. V úterý 28. května dopoledne vybere Nadační fond FILMTALENT ZLÍN na základě soutěže projekty (výstavy, dokumentární, hrané a animované filmy), mezi které se výtěžek aukce rozdělí.

Katalog filmých klapek

Za dosavadních 21 ročníků existence Salonu filmových klapek vzniklo přesně 2369 klapek, které byly vydraženy za celkem 32 934 600 korun. Historii této unikátní výstavy mapuje také unikátní publikace „20 Salon filmových klapek 1998 – 2017 Zlín, která vyšla v roce 2017 a podrobně představuje jednotlivé ročníky, zahrnuje kompletní přehled všech vytvořených klapek, komentáře výtvarníků i úspěšných dražitelů klapek a představuje také více než 350 projektů, které byly celkovou částkou přes 30 milionů korun z dražeb těchto uměleckých děl podpořeny.

KLAPKA TOUR 2019

Praha, Divadlo Hybernia / 12. 3. – 25. 3.
Mladá Boleslav, Škoda muzeum / 28. 3. – 8. 4.
Olomouc, Galerie Bohéma / 10. 4. – 25. 4.
Brno, Galerie Vaňkovka / 28. 4. –  9. 5.
Zlín, OZC Zlaté jablko / 13. 5. – 22. 5.
Zlín, Kongresové centrum / 23. 5. – 26. 5.
Veřejná aukce: Zlín, Kongresové centrum / 26. 5., 13 hodin

Více informací na www.salonfilmovychklapek.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast