Avengers: Endgame – všechno co právě víme o filmu

Přesně před rokem Thanos, nejhorší padouch v celém Marvel Cinematic Universe, pouhým lusknutím prstů provedl genocidu, během které půlku veškeré populace a polovinu Avengerů rozmělnil na prach. Odpověď na otázku, zda je možné tento chod dějin zvrátit, zodpoví napjatě očekávaný film Avengers: Endgame, který zároveň završuje desetiletou odyseu studia Marvel.

Filmový kolos zvaný Marvel Cinematic Universe (MCU) odstartoval v roce 2008 Iron Manem, kdy se Marvelu podařil takový menší zázrak. Spárovat herce Roberta Downeyho Jr. s postavou superhrdiny se rozhodně nezdálo prvoplánované, nicméně tento risk se mnohonásobně vyplatil, a vznikla tak jedna z ústředních postav tohoto superhrdinského universa. Po Iron Manovi následovaly další snímky věnované jednotlivým superhrdinům, a společně pak kulminovaly v neustále se vyvíjející a čím dál komplikovanější sérii filmů o Avengerech. Endgame je již 22. snímkem MCU a jeho název (Endgame = šachová koncovka, neboli koncová hra o několika málo zbývajících figurkách) je více než příznačný jak pro samotný film, tak i pro celé MCU, jelikož završuje jeho dosavadní vývoj.

O čem to bude?

Co pálí zřejmě každého fanouška MCU, je, o čem vlastně Endgame bude. A právě zde narážíme na největší překážku. Marketingová strategie týkající se Endgame by totiž nemohla být tajemnější. Není jasné, zdali se tento snímek odehrává bezprostředně po předcházejících Avengerech: Infinity War, nebo zda je časově mezi snímky nějaká prodleva. O příběhu pak nevíme zhola nic krom toho, že se přeživší členové Avengers zapřísahají postavit se ještě jednou Thanosovi.

Co Captain America?

Chris Evans, představitel Captain America, považuje tento marketingový tah za návrat ke kořenům filmu, kdy diváci de facto netušili, co je v kině čeká. Captain America sám o sobě představuje jeden z největších otazníků MCU, jelikož Evansovi po Endgame vyprší smlouva na tuto postavu a zatím neexistuje jediná zpráva o tom, že by se měl kdy do MCU vrátit. Znamenat to může v podstatě cokoliv včetně možné hrdinské smrti, která by byla nutná pro záchranu ostatních Avengerů.

Finále bez scénáře

Scenáristé Endgame, Christopher Markus a Stephen McFeely, jsou dokonce takoví tajnůstkáři, že hercům neposkytli celý scénář, ale jen vybrané stránky, které se jich bezprostředně týkaly. Jelikož se Infinity War a Endgame natáčely ihned po sobě, herci občas ani nevěděli, jakou scénu vlastně natáčí. Chris ‚Thor‘ Hemsworth se nechal slyšet: „Často si říkáte: ‚Vždyť ani netuším, co je to zrovna za scénu, nebo čeho je to součástí, ale oni [scenáristé] to vědí, mají to pod kontrolou.“ Scenáristé byli dokonce tak pečliví, až paranoidní, že finále Infinity War nemělo vůbec žádný tištěný scénář a děj byl sdělován pouze ústně.

Avengers: Infinity War (foto: Falcon)

Jednou z dalších záhad je, jakou roli v Endgame sehraje Carol Danversová aka Captain Marvel, která do MCU přibyla teprve minulý měsíc. Na konci Infinity War stihl agent Nick Fury, ještě předtím než se rozplynul, vyslat volání o pomoc právě nikomu jinému než Carol. A jak prozradila potitulková scéna Captain Marvel, Carol se nezdráhá spojit síly se zbývajícími Avengery, aby Nicka (a potažmo ostatní) zachránila.

Jakou roli hraje Ant-Man?

Klíčem k vyřešení celé hádanky by mohl být i Ant-Man, který byl v době, kdy Thanos luskl svými prsty, v tzv. Říše kvant, kde Kameny nekonečna, které Thanosovi propůjčují jeho ojedinělé schopnosti, jednoduše nefungují. Říše kvant by tak mohla představovat jakýsi tunel, díky kterému by Avengeři mohli mít konečně opět navrch nad Thanosem.

Ať už se Endgame vyvine a dopadne jakkoliv, jedno je jasné – jedná se o kulminaci superhrdinského universa, jehož rozměry nemají v dějinách filmu obdoby. Endgame nezodpoví pouze již rok očekávaný otazník Infinity War, ale uzavře i deset let kinematografické historie. Samozřejmě se nejedná o konec MCU jako takový, ale spíše o vstup do další fáze, jak ostatně poznamenává i spolu-režisér snímku Joe Russo: „Představou je zakončit prvních 10 let a vydat se na novou cestu. Víte, do této chvíle jsme četli všechny kapitoly této knihy a toto je její poslední kapitolou. A pak se začne psát nová kniha.“

Avengeři se musí vypořádat jak s Kameny nekonečna, tak i nekonečnou válku s Thanosem. Skončí-li Endgame gradovaným výbuchem nebo pouhým lusknutím prstům vlastně není až tak podstatné. Nejdůležitější je, že nekonečný kruh superhrdinů tak, jak ho známe, se uzavírá, a již brzy nastane nová éra Marvel Cinematic Universe, která bude jistojistě neméně významná a bude mít také našlápnuto k nekonečnosti.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video. Falcon, Disney, Marvel © 2019