Ledňáčka z Plzně si odváží Domestik i dokument Mimořádná zpráva

Celkem 28 soutěžních snímků a 7 krátkometrážních studentských se utkalo v boji o Zlaté ledňáčky z 32. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň. Hlavní cenu, Zlatého ledňáčka, v kategorii Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film udělila porota dramatu režiséra Adama Sedláka Domestik, ocenění za Nejlepší dokument si odváží dokument Tomáše Bojara Mimořádná zpráva. V televizních kategoriích byli úspěšní Jan Hřebejk s thrillerem Rédl a David Ondříček s dvoudílným filmem Dukla 61. Závěrečný ceremoniál uvedli festivaloví moderátoři Jan Cina a Petr Vančura. 

Festival navštívilo 14 500 diváků, dorazila také celá řada herců, tvůrců a českých i zahraničních filmových profesionálů. Uvedeno bylo celkem 127 projekcí včetně třech přidaných. V letošním programu měli diváci možnost zhlédnout 12 premiér a předpremiér, o Zlaté ledňáčky se utkalo 28 soutěžních snímků a 7 krátkometrážních studentských filmů.

Vítěze vybraly čtyři mezinárodní poroty, v nichž zasedli zahraniční tvůrci a filmoví profesionálové. Nestatutární ceny udílely také tři studentské poroty, složené ze studentů Západočeské univerzity v Plzni.

Předsedkyně poroty, dramaturgyně, programová poradkyně několika festivalů a zakladatelka prvního filmového festivalu v Británii věnovaného rakouské kinematografii Loreta Gandolfi k vítěznému snímku Domestik v kategorii Nejlepší celovečerní hraný film uvedla: „Ve sterilním a minimalistickém prostředí se rozvíjí složité psychologické a emocionální podmínky, které vedou k hluboce znepokojivému a děsivému zážitku. Důvtipnou skladbou vizuálního jazyka a zvukové palety film usiluje o prozkoumání hlavních tematických myšlenek svěžím a originálním přístupem.“

Zlatého ledňáčka za Nejlepší dokumentární film obdržel snímek Tomáše Bojara Mimořádná zpráva, přinášející autentický vhled do práce novinářů tradičních médií v dnešní zrychlené, informacemi přehlcené době. „Porotu snímek zaujal pro filmové situace, které se odehrávaly v nejběžnějších okamžicích a z nich bylo možné reflektovat širší skutečnost. Humor zvýraznil kafkovské mocenské struktury a ukázal, že naše krize není o fake news, ale o fake systému,“ řekla k verdiktu poroty pro dokument její předsedkyně, německá dramaturgyně, kurátorka, pedagožka a spisovatelka Grit Lemke.

Ocenění za Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii cyklická tvorba si odnesl čtyřdílný kriminální thriller Rédl v režii Jana Hřebejka. Nejlepším televizním a internetovým projektem v kategorii film a minisérie se stal dvoudílný televizní film Davida Ondříčka Dukla 61.

„Tento ročník byl výjimečný svou návštěvností, která nás až překvapila. Několik dní před začátkem festivalu jsme měli některé projekce zcela vyprodané a několik jsme přidávali. Překvapilo nás, že obrovský zájem nebyl jen o úplně nové filmy a jejich předpremiéry a premiéry, ale i o snímky, které jsou v českých kinech vnímány jako okrajovější. Festivaloví návštěvníci si je nenechávají uniknout. Těší nás účast hostů i veřejnosti. Máme také radost, že do Plzně na festival přijíždí čím dál tím víc tvůrců a herců z mladé generace, a že je baví. Ceníme si také spolupráce s mezinárodními hosty,“ sdělila ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

VÝSLEDKY SOUTĚŽÍ FINÁLE PLZEŇ 2019:

Cena Zlatý ledňáček za nejlepší celovečerní hraný a animovaný film
Domestik 

Cena Zlatý ledňáček za nejlepší dokumentární film
Mimořádná zpráva

Cena Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „cyklická tvorba“
Rédl 

Cena Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii film a minisérie
Dukla 61

Cena Zlatý ledňáček za nejlepší studentský krátkometrážní film
Spolu sami

NESTATUTÁRNÍ CENY UDĚLENÉ STUDENTSKOU POROTOU ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY

Cena studentské poroty za nejlepší celovečerní hraný a animovaný film
Toman 

Cena studentské poroty za nejlepší dokumentární film
Central Bus Station 

Cena studentské poroty za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii “cyklická tvorba”
Most! 

Cena studentské poroty za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii v kategorii film a minisérie
Metanol 

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, Finále Plzeň © 2019