Upozorněte na důležité téma ze svého okolí v soutěži námětů My Street Films

Už jenom týden zbývá do uzávěrky soutěže námětů na krátký dokument My Street Films. Soutěž vzniká každoročně jako veřejná výzva internetového dokumentárního portálu DAFilms.cz, který následně na podzim pořádá soutěž krátkých dokumentů My Street Film Award. Vítězné filmy pak čeká série promítání v rámci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, festivalu Den architektury nebo akce Zažít město jinak. 

Soutěž filmových námětů My Street Films je otevřena široké veřejnosti a přihlásit se mohou i zájemci bez předchozích zkušeností s natáčením filmu. Stačí zaslat námět v maximálním rozsahu 300 slov na info@mystreetfilms.cz a počkat si, zda bude vybrán pro následnou realizaci. Ta bude probíhat prostřednictvím účasti autorů na workshopech vedených předními českými dokumentaristy. Tématem dokumentu může být cokoliv z vašeho okolí. Následné filmové dílny ke zpracování námětů se uskuteční od května do září v Praze, Brně a Ústí nad Labem.

My Street Films – ilustrační foto

Z těch zaslaných bude vybírat komise ve složení Diana Tabakov (vedoucí akvizic DAFilms.cz a projektová manažerka My Street Films), Viola Ježková (dokumentaristka, dramaturgyně radiodokumentů Českého rozhlasu Vltava a lektorka workshopů) a Ivo Bystřičan (dokumentarista, dramaturg dokumentární tvorby České televize a lektor workshopů).

Až osm vybraných uchazečů o workshopy v každém městě se pak pod vedením Violy Ježkové a Iva Bystřičana naučí základy filmové řeči a tvorby.

„Každým rokem se nám schází spousta námětů, které zrcadlí aktuální dění ve společnosti nebo zachycují drobné příběhy z naší každodennosti. Především v dnešní době je důležité nejen dát lidem prostor reflektovat témata pro ně palčivá, ale nabídnout i odborné vedení, aby vznikaly kvalitní a informované výpovědi,“ uvádí koordinátorka My Street Films Dominika Andrašková.

My Street Films chystá i workshopy

Výše zmíněnou praktickou část doplní také veřejné semináře s předními filmovými tvůrci. Hostem prvního semináře bude Martin Mareček, dramaturg a režisér, který se do povědomí veřejnosti zapsal snímky Filmovému vyprávění se bude věnovat seminář s Jakubem Hejnou, dvorním střihačem Heleny Třeštíkové, s níž režíroval dokument Zkáza krásou (2016) i právě dokončovaný snímek o Miloši Formanovi. Hostem semináře o dokumentární režii a práci s protagonistou bude Viera Čákanyová, která se podílela na povídkovém filmu Gottland (2014) a letos představí svůj dlouho připravovaný celovečerní snímek FREM. Tato tři setkání se budou konat v Praze v Malém sále Kina Světozor.

V Brně se zájemci mohou těšit 2.5. na setkání s dokumentaristou Janem Gebertem a následující den proběhne seminář v Ústí nad Labem, kde si moderátoři budou povídat s Vítem Klusákem.

Jan Gebert (foto: Totalfilm.cz)

Šestý ročník soutěže My Street Films se snaží pomocí krátkých dokumentárních filmů mapovat důležitá témata ve společnosti a příběhy lidí v našem okolí. O tom, že i začínající tvůrci mohou vyzdvihnout závažné otázky, svědčí režisérka vítězného filmu z roku 2018 Barbora Šimková. Se svým filmem Vidíš, Praha! poukázala na problém nedostupného bydlení v centru Prahy nebo rok předtím Širín Nafariehová s dokumentem Černý most, který zaujal svou upřímností a autentičností i ve složitých tématech.

Vidíš, Praha! – vítězný film loňského ročníku

Všechny hotové krátké dokumentární filmy se mohou následně přihlásit do už výše zmíněné hlavní soutěže My Street Film Award. Datum uzávěrky je 23. září 2019. Krátké dokumenty, na kterých tvůrci vybraných námětů mezitím pracovali na workshopech, postupují do této soutěže automaticky.

Více informací k soutěžím i snímky ke zhlédnutí z předchozích ročníků najdete na www.mystreetfilms.cz

-red-
foto: My Street Films © 2019