Recenze | Teroristka – smíchem proti aroganci moci

Po velmi úspěšném režijním debutu Teorie tygra se Radek Bajgar pustil do dalšího filmu. Komedie Teroristka vypráví o situaci, kterou mnozí z nás znají velmi dobře. Divák, který se s podobným problémem v životě nesetkal, bude prostě Teroristku považovat za zábavnou fikci.

Teroristka (foto: CinemArt)

Arogantní podnikatel (Martin Hofmann) potřebuje získat pozemek s chatovou osadou a prodat ho výhodně developerům. Neštítí se ničeho, život se místním obyvatelům snaží maximálně znechutit. Vůbec ale netuší, že by se mu nakonec mohla postavit učitelka v důchodu Marie (Iva Janžurová). Ta nakonec ztratí trpělivost a když se pokus o dohodu mine účinkem, vydá se za bývalým nezvedeným žákem (Pavel Liška) pro zbraň…

První polovina filmu nechává Marii “dozrávat”. Spolu s ní jsme svědky postupné gradace vzteku a zoufalství jinak velmi mírumilovné důchodkyně. Má pocit, že slušní lidé, ze vždy dokáží dohodnout. Jenže nakonec zjistí, že ne všichni lidé jsou slušní. Nakonec je tedy jednání bývalé učitelky, která tolik lpí na spravedlivých hodnotách docela pochopitelné. Nehledě na žánr.

Teroristka (foto: CinemArt)

Bajgar umístil děj své nové komedie do Černošic. Na plátně vypadá všechno docela malebně, některé scény ale houstnou posíleny westernovou hudbou i laděním. Když v hlavní postavě nazraje čas a není už cesty zpět, stává se z hořké komedie velmi zábavná fraška. Obzvlášť vrcholná scéna v podnikatelově domě by se velmi dobře uplatnila na divadelních prknech. Krom zábavné akce, je především napsána jako skvělá konverzačka.

Bajgar neponechal nic náhodě a svůj další film opět obsadil hvězdně. Krom výtečné Janžurové a skvělého Hofmanna nechybí ani Vilhelmová, Liška, Plodková, Holubová, Svarinská nebo mistryně malých rolí Leinweberová.
Nic nelze vytknout vizuálu, kameře, dobře zvolené výpravě ani způsobu, jakým Bajgar celý film postavil. Postupné stupňování funguje velmi dobře a osobně si (vzhledem k vlastním neblahým zkušenostem) dovedu představit, že by zoufalé rozhodnutí vzít spravedlnost do vlastních rukou, mohlo v člověku uzrát i v reálném životě.

Teroristka (foto: CinemArt)

Teroristka ale není návod pro řešení problémů. Nakonec to samozřejmě dopadne dobře. Přestože k “vyřešení problému” nakonec dojde trochu jinak, než hlavní hrdinka plánuje. Právě ono překvapení a originální vyvrcholení dělá z Teroristky film, který umí nadchnout a potěšit. Rozumím i Bajgarově potřebě řešit závažný společenský problém komediální nadsázkou. Patří totiž k tvůrcům, kteří chtějí diváky především bavit. Daří se mu to.

  • Režie - 75%
    75
  • Scénář - 70%
    70
  • Herci - 80%
    80
  • Kamera, vizuál - 65%
    65
  • Hudba - 60%
    60

Teroristka (2019)

Teroristka je zábavná komedie o vážných věcech. Lidem, kteří tyto problémy skutečně řeší, může pomoci se v kině opět nadechnout a třeba se na některé věci podívat s nadhledem. Ostatní se budou prostě bavit skvělým herectvím Ivy Janžurové a Martin Hofmanna.

70 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2019

Teroristka
Komedie / Drama
Česko, 2019, 95 min
Premiéra: 4. 4. 2019 CinemArt
Režie: Radek Bajgar
Scénář: Radek Bajgar
Kamera: Lukáš Hyksa
Hudba: Jiří Hájek
Hrají: Iva Janžurová, Martin Hofmann, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Eva Holubová, Jana Plodková, Kristína Svarinská, Sára Affašová, Eva Leinweberová, Anita Krausová, Ivan Sochor