Anifilm rozdal ceny – putují do Chile (Vlčí dům) a Japonska (Mirai)

Mezinárodní festival animovaných filmů v Třeboni rozdal v sobotu večer ceny v jednotlivých soutěžích. V mezinárodní soutěži celovečerních filmů zvítězil chilský, experimentálně laděný a silně originální Vlčí dům. Cenu pro nejlepší celovečerní film pro děti se porota rozhodla udělit anime filmu Mirai, dívka z budoucnosti (film právě promítají česká kina). V kategorii krátkých filmů zvítězil kanadský snímek Zvířecí chování a mezi studenty zabodoval britský film Dobré úmysly, zvláštní uznání pak získal český anidok Spolu sami. Festival letos udělil Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu Zdence Deitchové, která se animovanému filmu věnovala déle než 65 let ve studiu Bratři v triku jako vedoucí výroby a později produkční.

Anifilm 2019 – Letní kino na Masarykově náměstí

V soutěži celovečerních filmů vybírali porotci Anca Damian, Ron Dyens a Anna Vášová z deseti filmů. V kategorii celovečerních filmů pro děti získal hlavní cenu japonský anime film Mirai, dívka z budoucnosti (Mirai no Mirai, režie Mamoru Hosoda). Porota se k filmu vyjádřila takto: „Filmu Mirai, dívka z budoucnosti se podařilo využít všednodenního okamžiku v životě rodiny k přenesení diváka do magického prostoru, v němž se setkávají generace, a vytvořit tak vizi věčné kontinuity bytí vykreslenou jemným, uměleckým animačním stylem.“ Zvláštní uznání v této podkategorii si odnáší film Pačamama (Pachamama, režie Juan Antín) a to za „poetický, dojemný a současně přístupně odvyprávěný příběh o propojení s duchem Matky přírody doprovázený originální, vycizelovanou grafikou a animací.“

V kategorii celovečerních filmů pro dospělé diváky zvítězil chilský, experimentálně laděný a silně originální snímek Vlčí dům (La casa lobo, režie Cristóbal León a Joaquín Cociña). Porota svou volbu zdůvodnila slovy: „Film odhaluje temnou stránku lidského podvědomí, nutí diváka čelit vlastnímu potlačovanému strachu a vyznačuje se jedinečným, troufalým a vynikajícím animačním stylem.“ Zvláštní uznání získal odvážný snímek Ville Neuve (režie Félix Dufour-Laperrière), což porota zdůvodnila takto: „Film využívá černobílé estetiky spolu s osobním vnímáním intimity k zachycení osamělosti člověka, který se pokouší identifikovat se skupinou svých bližních.“

Vlčí dům

Mezi nenarativními a abstraktními animacemi zvítězil britský Polospánek a nejlepším videoklipem je hravě ztvárněný Elves of Karoo.
O vítězích národní soutěže Český obzor rozhodla svým hlasováním početná Rada animovaného filmu. Nejlepším krátkým filmem je Kdesi, nejlepším studentským pak „famácká“ Schovka. V kategorii televizní tvorby zvítězil vánoční speciál pořadu Zpívejte s námi a mezi videoklipy vyhrál Shabazz Palaces: Gorgeous Sleeper Cell.
Nejlepší českou zakázkou je spot Jak to snáší, jehož výtvarnicí je shodou okolností autorka festivalového vizuálu Veronika Zacharová. Poslední soutěží je klání počítačových her. Zde v kategorii Nejlepší počítačová hra pro děti zvítězil americký projekt Donut County a cenu za nejlepší výtvarný počin v počítačové hře si odnáší francouzsko-německá hra Homo Machina.

Návštěvníci festivalu (foto: René Volfík)

Letošní čísla

Do Třeboně letos dorazilo přes 9 000 návštěvníků, kteří na jednotlivých filmových, odborných i doprovodných programech obsadili 34 000 míst. Průměrně každý z nich tedy navštívil téměř čtyři festivalové programy. Festivalu se zúčastnilo přes 1 500 filmových profesionálů: především režisérů, producentů, distributorů, animátorů, výtvarníků i herních vývojářů. V mezinárodních soutěžních sekcích se utkalo 128 snímků: 10 celovečerních filmů, 37 krátkých filmů, 37 filmů vytvořených studenty, 29 videoklipů a 15 abstraktních a nenarativních snímků. V národní soutěži Český obzor se v pěti kategoriích utkalo 70 filmů z ateliérů českých animátorů. A pro milovníky her plných animace představila mezinárodní soutěž nezávislých počítačových her 13 projektů.

Výstava AnimaCZe po roce 89 (foto: René Volfík)

Vedle mezinárodních a národních soutěží festival představil divákům bohatý doprovodný filmový program, který byl ve znamení žánru anidok, což je unikátní filmový formát, který propojuje filmový jazyk animovaného a dokumentárního filmu. Anifilm v průřezu zmapoval historii i současnost tohoto žánru nejen projekcemi zásadních filmů ale i přednáškami a diskusemi s filmovými odborníky. Na českou animaci a především na její výtvarnou kvalitu se zaměřuje velká výstava AnimaCZe po roce 89, ta se oproti festivalu v Třeboni ještě zdrží – v galerii v Domě Štěpánka Netolického bude otevřená až do 1. září 2019. Na Anifilmu opět nechyběly populární filmové programy Animo pro děti, v jejichž rámci mohly oslavit i dvacáté výročí narození postavičky jménem Spongebob, které si pak mohly vyzkoušet vlastní tvůrčí schopnosti v oblíbené ČEZ – Škole animace.

-red-
zdroj: G. Zajícová, P. Slavík 
foto/video: Anifilm, Totalfilm.cz © 2019