Filmové premiéry od 16. května

Do kin se vrací Keanu Reeves jako John Wick. Je to už potřetí a celá série opět chytila punc kvality. Po průměrném druhém díle je to dobrá zpráva. V nabídce je také oscarový dokument Free Solo, francouzská komedie o jednom o zaneprázdněném taťkovi Daddy Cool, polsko-česko-slovenská artovka Milost, časosběrný dokument o dětech s onkologickým onemocněním Můj nový život, český dokument Univerzity a svoboda a trochu netradičně – německý animák pro celou rodinu V oblacích.

John Wick 3 (USA, 2019)


Ve třetí části této adrenalinové akční série má super zabiják John Wick (Keanu Reeves) v patách celou armádu lovců odměn usilujících o získání 14 miliónů dolarů vypsaných na jeho hlavu. Poté, co porušil pravidla a zabil člena tajného mezinárodního spolku nájemných vrahů High Table se z Johna Wicka stává excommunicado – psanec, který je terčem zabijáků po celém světě. Připravte se na válku!

John Wick 3 
John Wick: Chapter 3 – Parabellum 
Akční / Krimi / Thriller
USA, 2019, 130 min
Režie: Chad Stahelski 
Scénář: Derek Kolstad 
Hudba: Tyler Bates, Joel J. Richard 
Hrají: Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane, Jason Mantzoukas, Asia Kate Dillon, Laurence Fishburne, Anjelica Huston, Lance Reddick, Mark Dacascos, Cecep Arif Rahman, Yayan Ruhian, Tiger Chen Hu, Faith Logan, Oscar Pavlo


Daddy Cool (Francie, 2017)

Adriena jeho přítelkyně vykopne, protože se vůbec nechová jako zralý muž, ale mnohem spíš jakoby mu bylo čtrnáct. Bez zodpovědnosti, bez ambicí, bez pořádné práce, zato vždycky na pohodu a tabáček. Když se poznali, zábava byla to hlavní. Časem ale všichni okolo dospěli… až na něj. Adrien zatvrzele zůstal flákačem a teď se nestačí divit, jak na něj jeho přítelkyně Maude srší hromy a blesky. Už by chtěla rodinu, ale nejde mít děti s dítětem. Adrien ale zachová chladnou hlavu a vymyslí senzační plán, jak ukázat, že je dospělý a zodpovědný stejně jako ostatní dospělí a zodpovědní. Je to plán toho nejtěžšího kalibru s nejrychlejší účinností. Založí si v jejich společném bytě soukromé jesle. Zájemců je hodně a z Adriena je během chvíle táta na plný úvazek. Jenže… děti se pohybují, dokonce každé jiným směrem, jakmile to jde, tak se o něco praští, umí být hlučné, oproti předpokladům celý den nespí, chtějí jíst, chtějí i pít, potřebují přebalit, a opět se pohybují a opět každé jiným směrem. Adrien zůstává v klidu, cigárko za žádných okolností neodkládá a na každý problém najde nějaké originální řešení. Do rodičovských učebnic se pravděpodobně nedostane, ale šance na udržení dětí naživu tu nějaká je. A s ní i šance na návrat k přítelkyni.

Daddy Cool
Komedie
Francie, 2017, 97 min
Režie: Maxime Govare
Scénář: Maxime Govare, Noémie Saglio
Kamera: Gilles Henry
Hudba: Mathieu Lamboley
Hrají: Vincent Elbaz, Laurence Arné, Grégory Fitoussi, Bernard Le Coq, Vanessa Demouy, Michel Leeb, Jean-François Cayrey, Herrade Von Meier


Free Solo (USA, 2018)

FREE SOLO je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha.

Free Solo
Dokumentární
USA, 2018, 100 min
Režie: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
Kamera: Jimmy Chin, Clair Popkin, Mikey Schaefer
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Alex Honnold, Jimmy Chin, Tommy Caldwell, Cheyne Lempe, Mikey Schaefer, Sanni McCandless, Dierdre Wolownick, Peter Croft, Mark Synnott, Sean Leary (a.z.), Dan Osman (a.z.), Dean Potter (a.z.)


Milost (Polsko / Česko / Slovensko, 2018)


Příběh rodičů prokletého vojáka vyprávěný jejich sedmnáctiletým vnukem Jankem. (Prokletí vojáci – příslušníci protikomunistických polských odbojových hnutí, zformovaných v závěrečných fázích druhé světové války). „Odřivous“ byl zabit v roce 1946. StB ho čtyřikrát vyhrabala z hrobu, aby se ujistila, že je „nepřítel lidu“ mrtvý. Matka vojáka nesnese to ponížení, ukradne rakev s tělem svého syna a přinutí manžela, aby se společně vydali na cestu do Kalvárie Paclawské a syna opět pohřbili. Cesta je plná dramatických událostí. K průvodu se připojí Jurgen, uprchlík ze zajateckého tábora. Když vlci zabijí tažného koně, Jurgen se rozhodne, že ho nahradí, a táhne vůz s rakví. Mezitím pozorujeme, jak se Hanka s cizincem sbližují. Jakub a Hanka společně dorazí do kláštera na kalvárii. Tam zjistíme, že jeden z mnichů je bratr „Odřivouse“. Rodiče a bratr popáté a naposled pohřbívají poručíka Zemské armády. Hanka se ale nechce vracet domů. Je psychicky na dně. Na nádvoří kláštera si staví ledové iglú a zabydlí se v něm. Syn – mnich se o ni stále stará a Hanka po několika týdnech znovu získá rovnováhu. Spolu s manželem se vrátí domů. Film se odehrává v dramatickém období poválečných polských dějin, je to ale také univerzální příběh; rodiče se snaží znovu získat důstojnost a vyrovnanost poté, co ztratili svého syna.

Milost
Ułaskawienie
Milosť
Drama
Polsko / Česko / Slovensko, 2018, 100 min
Režie: Jan Jakub Kolski
Scénář: Jan Jakub Kolski
Kamera: Jan Jakub Kolski, Julian A. Ch. Kernbach
Hudba: Dariusz Górniok
Hrají: Grażyna Błęcka-Kolska, Jan Jankowski, Michał Kaleta, Krzysztof Globisz, Michał Malinowski, Michał Kowalski, Dobromir Dymecki, Wojciech Mecwaldowski, Marta Ścisłowicz, Michał Grzybowski, Andrzej Jakubas, Jakub Śnioch, Jan Cięciara, Marianna Zydek, Karolina Rzepa, Marián Chalány, Ziemowit Pędziwiatr, Maciej Cempura, Piotr Czarniecki, Maja Wolska, Piotr Niedzieski, Adam Gradowski, Jakub Matwiejczyk, Paweł Jabłoński, Milena Kocoń, Krzysztof Lach, Łukasz Szoblik, Anna Dzieduszycka, Jędrzej Hycnar, Michał Pawłowski, Battulga Naranbaatar, Dariusz Toczek, Cezary Kołacz, Marek Kasprzyk, Mikołaj Chroboczek, Magdalena Mirek, Bartosz Sak, Dariusz Karpiński, Jan Hrynkiewicz, Kordian Rekowski, Waldemar Czyszak


Můj nový život (Česko, 2019)

Pět hrdinů. Eliška. Věruška, Sebastian, Markétka a Šárka. Pět opravdových příběhů o naději, lásce, přátelství, trpělivosti a pokoře. Naši hrdinové statečně bojovali s nepřízní osudu a na své cestě životem museli překonat nepředstavitelné překážky. Pohlédněte spolu s námi do duše dětem a jejich rodinám, které se utkaly s onkologickým onemocněním. Nechte se inspirovat jejich novým životem, který objevily. Netradičně pozitivní časosběrný dokument o tom, že vždy je v co doufat a čemu věřit. A že i v těch nejtěžších chvílích, má každý z nás možnost volby, jak se svým životem naloží.

Můj nový život
Dokumentární
Česko, 2019, 94 min
Režie: Milan Klíma
Scénář: Milan Klíma, Lucie Hrdličková
Kamera: Milan Klíma
Hrají: Lucie Hrdličková, Jiří Mádl


Univerzity a svoboda (Česko, 2019)

Celovečerní dokument autorské dvojice Piussi / Janeček realizovaný sedm let, reflektuje všechny hlavní problémy světového i českého vysokého školství. Mezi mluvčími filmu jsou lingvista Noam Chomski, jeden z hlavních autorů deníku Guardian v oblasti vzdělávání sociolog Frank Furedi, bývalý ministr školství a profesor sociální psychologie Stanislav Štech, investigativní novinář Jiří Štický, který se posledních několik let zabývá ekonomikou a vnitřními procesy univerzit, film odkrývá tajemný konec globálního seznamu predátorských vědeckých časopisů na příběhu Jeffreyho Bealla. Film také reflektuje koncepční i politický zápas o podobu českého vysokého školství reflexí čtvrtstoletí fungování Akreditační komise i jejich oponentů a je rámován tragikomickou osobní linií jednoho z autorů filmu – pedagoga FAMU. Ve filmu promluví i silný studentský hlas a objeví se řada dalších lidí a motivů.

Univerzity a svoboda
Dokumentární
Česko, 2019, 70 min
Režie: Zuzana Piussi, Vít Janeček
Kamera: Zuzana Piussi
Hrají: Bohdan Bláhovec, Jiří Drahoš, Noam Chomsky, Vít Klusák, Karel Vachek


V oblacích (Německo, 2019)

Malý Manou je výborný letec a těší se na zkoušku létání, kterou musí podstoupit každý racek, aby se mohl s celým hejnem bezpečně vydat na zimu do jižních krajů. Nešťastnou náhodou ale skončí jako zmoklá slepice v moři a musí si vyslechnout posměšky od mladších racků a výtky od těch dospělých. Na mořského racka je totiž neobvykle malý a není se co divit. Ve skutečnosti je Manou rorýs, mezi racky se jako pískle tak nějak omylem připletl, získal si srdce jednoho páru a už s nimi zůstal. Teď se ovšem dozvěděl pravdu, objevil jiné rorýse, dokonce jednu slečnu a odchází s nimi z domovského hnízda za dobrodružstvím. Rorýsi jsou akrobati oblak, rychlí, přesní, vytrvalí. Zatímco rackové se zdržují na skalách, rorýsi si užívají v městečku. Manou se s ostatními vrhá do opojných závodů uličkami, střemhlav se vrhá podél věží chrámů, prolétává kopulemi paláců a loví za letu drobky ze stolů místních kaváren. Ve městě není nouze o zábavu, nové kamarády a zážitky. Brzy se ale objeví nebezpečí, které ohrožuje všechny, a ptáci jakkoliv velcí či pyšní se proti němu musí spojit. Manou jako zástupce obou hejn pak sehraje velkou roli. Rorýsi jsou sice jeho pravá rodina, mámu a tátu má ale navždycky mezi racky.

V oblacích
Manou – flieg‘ flink!
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
Německo, 2019, 88 min
Režie: Christian Haas, Andrea Block
Scénář: Andrea Block, Axel Melzener
Hrají: Willem Dafoe, Kate Winslet, Rob Paulsen, David Shaughnessy, Arif S. Kinchen, Cassandra Steen