Filmové premiéry od 2. května

V kinech je nová francouzská komedie Láska na druhý pohled o muži, který se nechtěně ocitne v alternativní realitě. Další komedie americké provenience o plážovém povaleči a bohatém umělci The Beach Bum má v hlavní roli skvělého Matthewa McConaugheye. Theodora Remundová přichází s výborným a zábavným dokumentem Moje století o stoletých lidech v Česku. UglyDolls je animovaná komedie s velkým množstvím chytlavých songů. Nakonec je tu česko-izraelská povídková komedie Problémy prvního světa.

Láska na druhý pohled (Francie, 2019)

Když se Raphael a Olivia ve svých osmnácti setkali, byla to láska na první pohled. A začátek velkého milostného příběhu. Neoddělitelně se vzájemně podporují při naplňování svých vášní: on je spisovatel a ona klavíristka. A jak to vypadá o deset let později? Již jsou manželi, ale vášně a vzájemné podpory je mezi nimi již méně. Zatímco Raphael píše úspěšné bestsellery, Olivia oželela vlastní sólovou hudební kariéru, v které ji její manžel ohromený vlastním spisovatelským úspěchem podporoval stále méně a méně. Jednoho večera to si Olivia přestane být jistá, zda ji Raphael ještě vlastně vůbec miluje. Následujícího rána se Raphael probouzí sám a čeká jej pořádný šok. Propadne se totiž do paralelního světa, ve kterém žije úplně jiný život. Olivii v něm nikdy nepotkal, ta je nyní slavnou klavíristkou a on určitě není slavným a všemi uznávaným spisovatelem. Je jen neznámým učitelem literatury, má navíc na hrudi záhadné tetování s nápisem „ping“ a především si uvědomí, že bez Olivie nedokáže žít. Musí udělat vše pro to, aby si její lásku znovu získal a především si ji zasloužil. Jeho jedinou výhodou je, že ji z dřívějšího života dokonalé zná, ví, co má ráda, co jí vadí a co miluje. Navíc mu v jeho snaze získat Oliviino srdce podruhé pomáhá nejlepší kamarád, který má na prsou pro změnu vytetované slovo „pong“.

Láska na druhý pohled
Mon inconnue
Komedie
Francie, 2019, 117 min
Režie: Hugo Gélin
Scénář: Hugo Gélin, Igor Gotesman, Benjamin Parent
Kamera: Nicolas Massart
Hudba: Sage
Hrají: François Civil, Edith Scob, Joséphine Japy, Benjamin Lavernhe, Ania Gauer, Camille Lellouche, Ludivine de Chasteney


The Beach Bum (USA, 2019)

Tak trochu jako kdyby se Big Lebowski bratrů Coenů posunul směrem ke Strachu a hnusu v Las Vegas Terryho Gilliama. Hlavní hrdina vypadá jako plážový povaleč, chová se jako plážový povaleč a ze všeho nejvíc to prostě a jednoduše je plážový povaleč, obejda a vagabund. Věčně je pod vlivem čehokoliv omamného, co je zrovna po ruce, a žije ve velkém stylu mimo jakákoliv popsatelná kritéria, životem projíždí podle pravidel vytvořených jen sobě na míru. Říká si Moondog. K tomu je ale básník a je až nechutně bohatý. Občas si na to dokonce vzpomene, stejně jako na to, že má dceru a ženu, která ho miluje a současně podvádí se slavným Snoop Doggem. Moondog se potácí a svoje neuvěřitelné eskapády vyvádí stejně tak na ulici jako na luxusních večírcích, až po jednom z nich narazí autem do stromu a musí na odvykačku. Jenže tam není žádná zábava a už vůbec tam nejsou drogy ani pořádný pití, proto raději uteče. Díky nehodě o všechno přišel, protloukat se po známých a po ulici mu ale vždycky slušelo. Je pořád v pohodě a přitom pořád něco píše.

The Beach Bum
Komedie
USA / Francie / Velká Británie / Švýcarsko, 2019, 95 min
Režie: Harmony Korine
Scénář: Harmony Korine
Kamera: Benoît Debie
Hudba: John Debney
Hrají: Matthew McConaughey, Snoop Dogg, Isla Fisher, Stefania LaVie Owen, Martin Lawrence, Zac Efron, Jonah Hill


Moje století (Česko, 2019)

Moje století je mozaikou příběhů ze století naší republiky ve vzpomínkách stoletých obyvatel od vzniku Československa až k jejich/její současnosti. „Malé“ osudy protagonistů z většiny regionů naší země prostupují archivními obrazy zásadních historických událostí. Dokument je dobrodružným pátráním po naší národní identitě. Po tom, kdo jsme byli a kdo jsme. Sledujeme subjektivní svědectví žijících 25 stoletých lidí v historii naší republiky. Zásadní momenty jejich osobních příběhů sledujeme v souvislosti se společenskými proměnami od první republiky přes 2. světovou válku, 50. léta, rok 1968 a normalizaci až k sametové revoluci. Některým společenské proměny zásadně změnily směřování osudu, jiní se přizpůsobili. Výsledná mozaika zdůrazňuje individuální prožitky, postoje, názory, reflektuje proměnu času a dojímá v dotecích s dobou dávno minulou skrze bezmála zázrak žijícího stoletého člověka.

Moje století
Dokumentární
Česko, 2019, 104 min
Režie: Theodora Remundová
Scénář: Theodora Remundová
Kamera: David Čálek
Producenti: Lenka Poláková
Střih: Katarína Buchanan Geyerová
Zvuk: Štěpán Škoch


UglyDolls (USA, 2019)

V neobvyklém městečku Uglyville je vše zvláštní vítáno, podivné je zajímavé a krása je víc než to, co je vidět. Moxy sice miluje svůj jasně určený život ve městečku, kde je vše předem dáno, ale přece jen její zvědavost jí nedá nepřemýšlet o tom, jestli není něco – cokoliv – na druhé straně hor. Moxy sebere partu svých nejlepších přátel a vydají se hledat, co je na druhé straně. Objeví jiný svět – Perfection – město, ve kterém jsou podle protokolu cvičeny dokonalé hračky, dokud nejsou vyškoleny a vyslány do “skutečného světa”, aby našly své milující dítě. V městě Perfection se Moxy a její parta stanou předmětem manipulací hračky Lou zodpovědné za výcvik nováčků. Díky tomu se ošklivé hračky ocitnou tváří v tvář tomu, co to znamená být odlišný. Ale přece jen nemusíte být perfektní, protože ze všeho nejdůležitejsí je, kdo doopravdy jste.

UglyDolls
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy
USA, 2019, 88 min
Režie: Kelly Asbury
Scénář: Erica Rivinoja
Hudba: Christopher Lennertz
Hrají: Kelly Clarkson, Pitbull, Janelle Monáe, Emma Roberts, Nick Jonas, Bebe Rexha, Blake Shelton, Gabriel Iglesias, Wanda Sykes, Charli XCX, Leehom Wang, Lizzo, Laura Nicole Harrison


Problémy prvního světa (Česko, Izrael, 2019)

plakát není k dispozici

Problémy prvního světa. Starosti života v bohaté, průmyslově rozvinuté společnosti, nad kterými by obyvatelé třetího světa jen obraceli oči v sloup. Filmová verze. Omnibus čtyř krátkých filmů: Někdy je to jenom řeka, Konzultace poslední den zkouškového období, Člověk Kilimandžáro a Jedno a půl přání.

Problémy prvního světa
Komedie / Povídkový
Česko / Izrael, 2019, 68 min
Režie: Elad Keidan, Jan Hecht, Jakub Felcman, Anna Kopecká
Hrají: Lenka Vlasáková, Martin Finger, Jan Kačena, Tomáš Palatý, Ester Geislerová, Ondřej Provazník, Adam Gebert, Salim Dau