Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Jan Hrušínský: Filmové role jsou jako můj deníček (rozhovor)

Herec Jan Hrušínský a zpěvačka Helena Vondráčková v úterý na zlínském festivalu společně odhalili své hvězdy slávy. Ty každoročně přibývají na chodníku před Velkým kinem. Ředitel pražského divadla Na jezerce a syn Rudolfa Hrušínského se před kamerou objevuje už více jak 50 let, a to jak v televizních filmech, tak v pohádkách. Nezapomenutelnou roli ztvárnil po boku Petry Černocké v pohádkovém příběhu Dívka na koštěti nebo si zahrál prince v kultovní pohádce Jak se budí princezny. 

„Ty filmové role a filmy jsou takový deníček. Máte to spojené s dobou, kdy byly natáčeny a připomenou vám lidi, kteří už tady bohužel s námi nejsou. Vzpomínám na ně rád, bylo by hrozně hezké si s nimi teď sednout a dát si kafe třeba,“ vysvětlil herec svůj náhled na svou dlouholetou hereckou biografii. Naposledy se Hrušínský objevil v televizní pohádce Zdeňka Zelenky Kouzelník Žito.

Herec také zavzpomínal na nedávno zesnulého režiséra Václava Vorlíčka: „Strašně rád na něj vzpomínám a chybí tady. Myslím, že ty jeho filmy jsou přínosem nejen pro domácí ale i světovou kinematografii. Já osobně mám z jeho filmů nejradši komedii Pane, vy jste vdova!“

Kouzelník Žito (foto: ČT)

Na podzim bude Jan Hrušínský k vidění v novém filmu Ireny Pavláskové Pražské orgie. Příběh filmu diváky zavede do Prahy poloviny 70. let, kam přijíždí slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman – často využívané spisovatelovo alter ego – aby  odvezl rukopis povídek napsaných v jazyce jidiš, jejichž autor byl zavražděn nacisty. Pro Zuckermana je pražská návštěva bizarním střetem s totalitou ovládaným národem a podivuhodným uskupením režimem umlčovaných umělců. Díky hledání rukopisu se seznámí se svéráznou a nezkrotnou Olgou a pronikne na vyhlášené večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě po svém.
Premiéra filmu je plánována na 10. říjen.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, Česká televize, Zlín Film Festival © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast