Hackeři napadli web zlínského festivalu – nefungoval předprodej

V pátek 17. května, týden před zahájením 59. ročníku Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež, vypadl festivalu systém prodeje vstupenek. Následně odborníci z kybernetiky potvrdili sofistikovaný typ útoku, který byl pravděpodobně veden proti Zlín Film Festivalu. “Nemůžeme to vyloučit, protože se objevil neúspěšný pokus o útok směrem k dalšímu dodavateli našich systémů,” řekla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Kyberútočník – (ilustrační foto: archiv)

Záležitost festival oznámil na Policii ČR a podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Od té doby činí specialisté z oblasti kybernetiky všechny potřebné kroky k zajištění fungování a zabezpečení systému a k preventivní ochraně poskytovatelů dalších služeb. S ohledem na tyto skutečnosti byly dočasně pozastaveny rezervace a prodej vstupenek, publikování informací o filmovém a doprovodném programu (na webu i ve festivalové aplikaci). Aktuálně probíhají obvyklá opatření ke včasnému obnovení běžného provozu.

Útok na festival pro děti a mládež jeho organizátoři komentují jako projev nemorálního chování. “Prevencí zneužití kybernetiky ve světě dětí se v rámci doprovodného programu festivalu pravidelně zabýváme. Chceme po této zkušenosti varovat ostatní před všudypřítomným nebezpečím,” dodala Martykánová.

Zlínský filmový festival je nejstarší a největší festival tohoto druhu na světě. Každoročně ho navštíví přes 100 tisíc návštěvníků. Letos festival promítne na 280 filmů. Filmová přehlídka doplněná bohatým doprovodným programem začíná 24. května a potrvá do 1. června.
-red-
foto/video: Archiv, Zlín Film Festival