Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

LFŠ letos ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu – akreditace jsou již v prodeji

45. Letní filmová škola v Uherském Hradišti letos odstartuje 26. července a potrvá do 4. srpna. Výroční cenu AČFK si letos odvezou významný režisér Hynek Bočan a populární slovenský herec a režisér Milan Lasica. Oba laureáti uvedou na přehlídce výběr ze svých významných děl. Uvedena bude mimo jiné i populární Bočanova pohádka S čerty nejsou žerty. LFŠ ale letos přivítá i další významné hosty. Ze Slovenska přijede dokumentarista Marek Kuboš, který za svůj debut získal slovenskou filmovou cenu Slnko v sieti. Dorazí i Cătălin Mitulescu, přední tvůrce rumunské nové vlny.

V popředí (zleva) Hynek Bočan, Věra Chytilová a Miloš Forman

Retrospektivu letos festival věnuje klasikovi americkému filmu Williamu Wylerovi (Prázdniny v Římě, Ben Hur). Filmová čítanka se zaměří na francouzskou novou vlnu a představí filmy takových režisérů jako Francois Truffaut, Agnés Vardová či Jacques Rivette.

Letní filmová škola a její nový vizuální styl

Promítat se letos budou opět němé filmy s živou hudbou, půlnoční delikatesy nebo sekce Češi v zahraničí. Ta se letos bude věnovat zahraniční kariéře Miroslava Ondříčka. 
Nová sekce festivalu Příběh jednoho filmu bude přinášet filmy, které hrály ve své době zásadní roli. Další premiérovou sekcí je Neznámý vojín: Grzegorz Królikiewicz uvede nejzásadnější díla jedné z nejvýraznějších postav polské kinematografie.

Miroslav Ondříček (za kamerou) a Miloš Forman

LFŠ letos navázala spolupráci s Českou tiskovou kanceláří, která do Uherského Hradiště připravuje workshopy na témata zpravodajství a novinářská fotografie a výstavu Okamžiky sametové revoluce.

Promítání v letním kině na Masarykově náměstí (foto: Marek Malůšek)

Ředitelka LFŠ Radana Korená na tiskové konferenci oznámila, že letošním rokem začala další desetiletá etapa spolupráce s městem Uherské Hradiště: „Vloni jsme podepsali novou smlouvu, která nejenže navýšila plnění ze strany města, ale otevřela prostor pro další spolupráci a podporu.“

Další hosté Letní filmové školy budou představeni na další tiskové konferenci.

Akreditace, balíčky vstupů i jednotlivé vstupenky jsou již v prodeji na webu festivalu. Do konce června je devítidenní akreditace k dispozici se včasnou slevou.
www.lfs.cz

-red-
foto/video: archiv, LFŠ © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast