Recenze: Trhlina – skandinávský thriller po slovensku

Trhlina je natolik divácky lehce přístupný snímek, až se z ní vyklubal nejnavštěvovanější film všech dob na Slovensku. Jako thriller je Trhlina v rámci (česko)slovenské produkce rozhodně nadprůměrnou záležitostí. Zároveň v sobě nese i nádech severských kriminálek s příměsí mysteriózního hororu.

Trhlina (foto: Falcon)

Vliv Skandinávie

Skandinávie se za poslední roky, co se knih a filmů týče, vyprofilovala v detektivní a thrillerovou velmoc. Zcela nepřekvapivě se tak například vynikající thriller Složka 64 stal nejúspěšnějším filmem všech dob v Dánsku, zemi svého původu. Obsese děsivou a mrazivou tematikou ovšem daleko překračuje hranice Skandinávie a její vliv je více než patrný v nespočtu dalších thrillerů z různých koutů světa. Nejinak je tomu i v případě slovenské Trhliny, které se tento tah vydařil a štědře vyplatil.

Na začátku Trhliny Igor, nezaměstnaný a od pohledu psychicky nevyrovnaný vysokoškolák, skočí do auta spisovateli Jozefu Malému a se zbraní přiloženou k jeho hlavě ho donutí, aby si vyposlechl příběh, který mu chce vyprávět. Z rámcové zápletky se tak dostáváme do hlavní dějové linie, ve které se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a skeptickým Davidem snaží rozlousknout záhadu zmizení několika lidí za posledního století v horské oblasti Tribeč. Jejich pátrání se ovšem vyvine nečekaným a znepokojivým směrem.

Trhlina (foto: Falcon)

Konzistentní napětí

Trhlina balancuje na hraně skandinávského thrilleru, detektivní zápletky a mysteriózního hororu. Po většinu času se režisérovi Peteru Bebjakovi daří budovat a udržet silné napětí, a to jak za pomoci samotného příběhu, tak i audiovizuálních stimulů. Vypjaté scény, například když se Igor snaží dostat do tajemného trezoru, jsou podkresleny plíživými a tajuplnými zvuky, které nemusí nutně souviset s tím, co se zrovna zobrazuje na plátně, avšak dotvářejí kýžený efekt znepokojení. Bohužel se o tuto berličku snímek opírá příliš často, a tak tento postup po několikátém opakování ztrácí na intenzitě.

Poslední třetina pokulhává

Podobně dobře se pracuje i se střihem, kdy jsou určité scény prokládány svižnými problesky do minulosti. I přes jejich občasnou prvoplánovou náturu pracují tyto prostřihy tak, jak byly zamýšleny, a vzbuzují v divákovi zvědavost, co že se tedy kdysi odehrálo. O to větší je ovšem zklamání, když snímek neposkytne dostatečné množství odpovědí na přehršel otázek. Vinu na tom nejvíce nese scénář, potažmo i jinak vynikající předloha Jozefa Kariky, a zároveň i poslední třetina filmu, která za předcházejícími částmi znatelně pokulhává.

Trhlina (foto: Falcon)

Připomíná Pustinu

Celkové napětí těží i z vizuální stránky, která jednotlivé záběry halí do chladných odstínů a umocňuje tak dojem nehostinnosti. Pozdně podzimní až raně zimní krajina svou vyprahlostí připomene skvělý český seriál Pustina, který se stylisticky i tematicky s Trhlinou místy překrývá. Putování hlavních hrdinů bezútěšnou přírodou zase připomene horor The Ritual od Neftlixu, jenž stejně jako Trhlina prezentuje přírodu jako svébytného činitele a děsivého hybatele děje.

Thriller Trhlina sice nedosahuje nejvyšších kvalit svých skandinávských předobrazů, i přesto ale v rámci slovenské, potažmo i české, filmové produkce představuje nebývalou a zručně vyvedenou raritu. Nebýt poslední ne tak vydařené třetiny, mohlo by se dokonce jednat o jedinečný filmový zážitek. Takto se musíme spokojit s tím, že film sice není jedinečný, ale na místní poměry dostatečně ojedinělý.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 80%
    80
  • Kamera - 70%
    70
  • Hudba - 70%
    70

Trhlina (2019)

Slovenský snímek Trhlina si vypůjčuje to nejlepší ze skandinávských thrillerů a doplňuje je o prvky zdařilého hororu. Přes veškeré klady film nakonec doplatí na ne zcela vydařenou poslední třetinu a tratí tak na svém potenciálu. I tak ovšem představuje takové menší (česko)slovenské zjevení, na které se vyplatí jít do kina.

70 %
Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, TV JOJ, DNA Production © 2019

Trhlina
Thriller / Horor / Mysteriózní
Slovensko, 2019, 111 min
Premiéra: 9. 5. 2019 Falcon
Režie: Peter Bebjak
Předloha: Jozef Karika (kniha)
Scénář: Tomáš Bombík
Kamera: Martin Rau
Hudba: Juraj Dobrakov
Hrají: Dávid Hartl, Mary Bartalos, Matej Marušín, Tomáš Maštalír, Juraj Loj, Tomáš Mischura, Martin Šalacha, Emanuel Hason, Ondrej Hraška, Jaroslav Mottl, Ela Lehotská, Ľuboš Radošovský, Noemi Vyhlídalová

  1. Viděno včera a můžu jenom doporučit

    Reagovat na tento komentář
  2. Petr Král 9.5.2019, 11:33

    Mohu jen doporučit. Jak recenzent píše, na naše poměry je to fakt povedené. Slabší závěr je tak trochu klasika u podobných žánrovek. Ale nemůžu srovnávat s knihou. Teprve se na ni chystám.

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.