Světovou premiérou filmové verze TvMiniUni odstartoval Zlín Film Festival

Na slavnostním dopoledním zahájení MFF Zlín Film Fest byl v premiéře uveden český celovečerní film TvMiniUni: Zloděj otázek režiséra Janka Jirků. Filmová verze úspěšné televizní show vstoupí do kin po festivalu. V hlavních rolích se představí Bára Poláková, Pavel Liška nebo Miroslav Krobot. Při večerním zahájení pro dospělé diváky se v české premiéře představí australský rodinný film Chlapec a pelikán režiséra Shawna Seeta v hlavní roli s Geoffreyem Rushem. Ve Zlíně se letos bude promítat 280 filmů z 51 zemí. Festival začal dnes a potrvá do 1. června.

„Chtěli jsme si vyzkoušet, jak takováto obrazová hraná tvorba a speciální vizualita obstojí jako film. Kolem televizního seriálu se sešla strašně příjemná skupina lidí, a tak jsme si řekli, že by bylo hezké to celé uzavřít nějakým větším zpracováním,“ vysvětlil vznik filmu scénárista a režisér Janek Jirků.

Fakt, že bude mít snímek premiéru jako zahajovací film právě na festivalu ve Zlíně není náhoda. Film vznikl v „Ateliéru 36“ ve Zlíně. Producentem filmu jsou Pavel Berčík Ondřej Zima.
Do kin Zloděj otázek dorazí 6. června.

Na zlínském festivalu bude mít již tradičně předpremiéru či premiéru další nová česká tvorba. Nejen filmová, ale i televizní. Silné zastoupení v programu mají i novinky České televize, zejména pak dětského kanálu Déčko.

Cenu Grand Prix Zlín Film Festivalu za dlouhodobé zásluhy o rozvoj kinematografie pro děti a mládež a její prezentaci si z festivalu odveze výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha. Přibude také jedno nové ocenění v kategorii evropských debutů, které ponese název Cena Karla Zemana – zvláštní cena poroty za vizuální ztvárnění filmu. Hvězdu na chodníku slávy před Velkým kinem letos organizátoři festivalu společně s Nadačním fondem Kapka naděje odhalí zpěvačce Heleně Vondráčkové a herci Janu Hrušínskému.

Kromě běžných festivalových projekcí se každý večer promítá vybraný filmový hit v Letním kině (Koncertní zóna Enapo). Přichystány jsou doprovodné výstavy, koncerty i sportovní akce. Festival přichystal i řadu akcí pro filmové odborníky.

59. ročník Zlín Film Festivalu se koná od 24. května do 1. června 2019.

Ze Zlína přineseme rozsáhlé festivalové zpravodajství.

Více o festivalu: www.zlinfest.cz
Ke stažení je také festivalová aplikace pro oba mobilní systémy (android, ios).