Za týden startuje Zlín Film Festival – promítne 280 filmů v 9 dnech

Za týden startuje zlínský filmový festival. 59. ročník filmového svátku nabídne nespočet filmových projekcí i doprovodného programu. Hlavním tématem festivalu je letos objevování a poznávání, které je ústřední myšlenkou filmového i doprovodného programu. Na slavnostním zahájení bude promítán český celovečerní film TvMiniUni: Zloděj otázek režiséra Janka Jirků, který se ve Zlíně představí ve světové premiéře. Při večerním zahájení pro dospělé diváky se v české premiéře představí australský rodinný film Chlapec a pelikán režiséra Shawna Seeta v hlavní roli s Geoffreyem Rushem. Ve Zlíně se letos bude promítat 280 filmů z 51 zemí.

„Letošní program je hodně o premiérách, tedy o filmech, které budou poprvé uvedeny v ČR nebo na festivalech vůbec. Máme štěstí na dostatek nových titulů a zájem produkcí o jejich premiérové uvedení ve Zlíně. Proti jiným festivalům budeme moci divákům i zahraničním hostům nabídnout mnoho nového, “ prozradila programová ředitelka Markéta Pášmová.

Také letos si řada osobností převezme ve Zlíně ocenění za svoji práci v oblasti dětské filmové tvorby. Cenu Grand Prix Zlín Film Festivalu za dlouhodobé zásluhy o rozvoj kinematografie pro děti a mládež a její prezentaci si z festivalu odveze výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha. Přibude také jedno nové ocenění v kategorii evropských debutů, které ponese název Cena Karla Zemana – zvláštní cena poroty za vizuální ztvárnění filmu. Hvězdu na chodníku slávy před Velkým kinem letos organizátoři festivalu společně s Nadačním fondem Kapka naděje odhalí zpěvačce Heleně Vondráčkové a herci Janu Hrušínskému.

59. ročník Zlín Film Festivalu se koná od 24. května do 1. června 2019 ve Zlíně a dalších městech ČR.

Ze Zlína přineseme rozsáhlé festivalové zpravodajství.

Více o festivalu: www.zlinfest.cz
Ke stažení je také festivalová aplikace pro oba mobilní systémy (android, ios).