Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Julianne Moore v nové verzi dánského filmového skvostu (český trailer)

Americká herečka Julianne Moore, její muž, režisér a scenárista Bart Freundlich a herec Billy Crudup přivezli do Varů snímek Po svatbě. Film, který letošní ročník festivalu otevíral, budou mít možnost diváci vidět ještě v pondělí 1. července. Jestli je vám název filmu povědomý, pak vězte, že vznikl na motivy dramatu stejného názvu z roku 2006. Natočila ho dánská režisérka Susanne Bier.

Po svatbě (foto: Sony)

Jeho tehdejší obsazení bylo neméně skvostné – Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen a Rolf Lassgård. Herecké výkony v něm se zavrtávají pod kůži i díky mnoha překvapivým vztahovým zvratům. Scénář Anderse Thomase Jensena vypráví příběh manažera indického sirotčince, který musí odjet do Kodaně, aby se potkal s úspěšným byznysmanem a donátorem, jenž je ochoten věnovat velký finanční obnos na jeho fungování. Ale brzy po příjezdu zjistí, že skutečnost je mnohem komplikovanější.

Původní verze Po svatbě z roku 2006 (foto: © Nordisk Film Biografdistribution)

K nové verzi snímku napsal scénář sám životní partner hvězdné herečky Julianne Moore. I když se v mnohém nechal inspirovat původní Jensenovou prací, udělal jednu zásadní změnu a za hlavní postavy si zvolil ženy, čímž v mnohém změnil vztahovou logiku příběhu. Sama herečka, která se na filmu podílela jako producentka si zahrála hlavní roli silné a úspěšné americké ženy, která se rozhodne podpořit sirotčinec v indické Kalkatě. A tím, kdo je tentokrát nucen vyrazit na schůzku s donátorkou, je také žena – Isabel v podání Michelle Williams. V tomto případě ale letí do New Yorku a brzy zjistí, že tahle cesta je jenom začátek spletitého příběhu, který ji i ostatní nutí konfrontovat se velmi silně s minulostí, a přitom měnit své uvažování o vlastní budoucnosti.

Těžko říct, zda bych se na novu verzi Po svatbě dívala stejně, kdybych neznala původní dánskou verzi, která v sobě má více syrovosti a lepší scénář. V tomto novém americkém zpracování je třeba ocenit minimálně to, že za motor snímku si tvůrci zvolili ženskou energii. To je pro západní svět několika posledních let zcela signifikantní. Osobně ale zůstávám věrná původní dánské verzi, která byla dokonce nominována na Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční snímek.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Sony Pictures Classics © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast