Mezipatra budou v českých kinech distribuovat queer filmy – první už v červenci

Oblíbený queer filmový festival Mezipatra letos oslaví již 20. ročník. Do kin začne počínaje letošním červencem distribuovat queer filmové novinky. Filmy tak mohou oslovit podstatně širší skupinu diváků. Prvním snímkem pod značkou Queer Kino bude premiéra francouzského dramatu Zatoulaný (Sauvage). Film oceněný na mnoha filmových festivalech dostal cenu i na loňských Mezipatrech a stal se zároveň nejnavštěvovanějším filmem 19. ročníku.

Debut režiséra Camilla Vidal-Naqueta byl promítán na festivalech po celém světě a posbíral řadu cen. Mezi ně patří například Cena za nejlepší herecký výkon udělovaná nadací Louise Roederera v rámci Cannes pro představitele hlavní role Félixe Maritauda, Cena za nejlepší film na norském festivalu Fusion nebo Cena za nejlepší debut na Festival International du Film Francophone de Namur. Na 19. Mezipatrech byl film oceněn Zvláštním uznáním poroty a stal se nejnavštěvovanějším filmem ročníku.
Syrové drama nás zavede do světa mužské prostituce a absolutní svobody. Obdobně jako 120 BPM režiséra Robina Campilla, pojednávající o aktivismu v době AIDS krize, i Vidal-Naquet se skrze příběh hrdiny dotýká širších společensko-kulturních fenoménů a sugestivně vykresluje jednu z podob života gay komunity.

Zatoulaný (foto: Queer Kino)

Třetí dekáda existence festivalu Mezipatra představuje i začátek nové činnosti spolku: vedle pravidelného festivalu, projekcí v rámci Prague Pride, projekcí pro školy nebo divácky oblíbených večerů Mezipatra Approved přichází organizátoři festivalu s distribuční společností Queer Kino.
Mezipatra se za dvacet let své existence vypracovala v prestižní festival uznávaný nejen u nás, ale i v zahraničí,” říká ředitel festivalu Pavel Bicek. Na Mezipatrech uvádíme vysokoprofilové kvalitní snímky, které do kin prostě patří na déle než týden v roce. A to teď díky naší nové distribuční společnosti bude možné,” uzavírá.

Festivalové publikum v pražském kině Světozor (foto: MEZIPATRA)

Druhým distribučním filmem Queer Kina bude vysoce očekávaný Matthias et Maxime kanadského režiséra Xaviera Dolana, který si vysloužil nadšené ovace v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. Film pojednává o dvojici nejlepších kamarádů, jejichž vztah změní jeden jediný polibek. Subtilní snímek o potlačené touze a nepojmenovaných emocích okouzlil kritiky, kteří stejně jako u předchozích Dolanových snímků ocenili nápadité filmové reference, intimní kameru a skvělé dialogy.

Matthias et Maxime (foto: Shayne Laverdiere)

“Xavier Dolan není jen miláček festivalového publika v Cannes, ale i divaček a diváků Mezipater.  A právem – nikdo o emocionálním dospívání nedokáže vyprávět natolik přesvědčivě jako Dolan ve svých barvitých filmech, v nichž se noří do nitra svých postav,” uvádí programová ředitelka Sandra Hezinová. Pro festival Mezipatra, který dosavadní tvorbu kanadského režiséra uváděl s železnou pravidelností, je příležitost uvést film Matthias et Maxime nejen logickým pokračováním kontinuálního zájmu, ale i potvrzením, že se Mezipatra rok od roku stávají stále renomovanější akcí,” dodává.

Rozhovor s Xavierem Dolanem k jednomu z předchozích filmů.

-red-
zdroj: L. Nushi
foto/video: Mezipatra, Totalfilm.cz, Shayne Laverdiere (3) © 2018