Recenze | Podfukářky fungují zatraceně dobře

Nesourodé duo, které už na plakátech působí jako pěst na oko. Anne Hathaway a Rebel Wilson přichází do kin jako dvě prohnané podvodnice. Josephine (Hathaway) je protřelá a úspěšná, Penny (Wilson) se od ní chce naučit ty nejlepší triky. Letovisko na jihu Francie, bohatí multimilionáři, šperky a sklenice sektu, kam se podíváš. To je v kostce výchozí situace nové komedie Podfukářky.

Podfukářky (foto: Forum Film)

Největším překvapením tohoto filmu o dvou prohnaných ženách jsou herecké výkony. Obě herečky, které už nemohou být na první pohled víc rozdílnější v tomto filmu skutečně “hrají”. Některé jejich kreace jsou opravdu skvělé. Ať už je řeč o německé doktorce v podání Hethaway nebo mladší vyšinuté šlechtičně ve výbušném podání její kolegyně. Obě herečky jsou ve filmu ale především partnerkami. Slouží si navzájem, jejich dialogy jsou dobře napsané a obě (dokonce i korpulentní Wilson) zapadají do prostředí pompézní francouzské riviéry.

Povedené gagy

Podfukářky jsou samozřejmě stále velmi přímočará a nepříliš sofistikovaná komedie, ale ocenit musím především fungující scénář. Americké komedie nás poslední dobou baví vtipy, které jsou za hranou jakéhokoliv vkusu. U Podfukářek to ale neplatí. Gagy jsou naprosto přirozené, zapadají do děje a především – herečky vládnou hereckým umem a dobrým podáním vypointovaných vtipů. Hathaway jako medová manipulátorka operující i vamp polohou velmi překvapila jako zdatná komediální herečka.
Rebel Wilson samozřejmě nepřekvapí ničím, je to totiž herečka schopná všeho. A především ceněné vlastnosti udělat si legraci sama ze sebe.

Podfukářky (foto: Forum Film)

Ale v této komedii plné neutuchající zábavy i celkem nečekaného závěrečného zvratu hraje hlavní roli i prostředí ve kterém se odehrává. Kamera létá podél nádherné francouzské riviéry, nahlíží do luxusních kasín a vil a vyloženě si spolu s diváky užívá šatů krásných dam, které mají víc flitrů než celá lesknoucí se oscarová sláva.
Tyhle všechny atributy spolu s výbornými  výkony a smysluplným vypointovaným scénářem dělají z Podfukářek (překvapivě) jednu z nejlepších dosavadních komedií tohoto roku.

  • Režie - 75%
    75
  • Scénář - 65%
    65
  • Herci - 80%
    80
  • Kamera - 70%
    70
  • Hudba - 70%
    70

Podfukářky (2019)

Intrikářská mise chytrých žen využívajících slabůstek mužského pokolení funguje ve filmu Podfukářky na výbornou. Pomáhá na první pohled nesourodé obsazení do hlavních rolí, které se nakonec ukázalo jako pořádná trefa.

72 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Forum Film © 2019

Podfukářky
The Hustle
Komedie
USA, 2019, 94 min
Premiéra: 20. 6. 2019 Forum Film
Režie: Chris Addison
Scénář: Stanley Shapiro, Paul Henning, Dale Launer, Jac Schaeffer
Kamera: Michael Coulter
Hudba: Anne Dudley
Hrají: Anne Hathaway, Rebel Wilson, Tim Blake Nelson, Alex Sharp, Ingrid Oliver, Meena Rayann, Raffaello Degruttola, Deepak Anand, Aaron Neil, Tom Moutchi, Joe Manjón, Casper Christensen