LFŠ uvádí méně známé filmy ikonického Michaela Hanekeho

Letní filmová škola přišla loni s novou sekcí Ikona, která se podrobně věnuje tvorbě současných kultovních režisérů a pátrá po tom, jak dospěli ke svému ikonickému statusu. Letos se zaměří na filmy a osobnost rakouského režiséra a držitele dvou Zlatých glóbů Michaela Hanekeho. O dramaturgický výběr deseti snímků uznávaného filmaře, které jsou v programu uvedeny, se postaral rakouský filmový publicista Alfred Jokesch, jenž je autorem několika studií o Hanekeho díle. Jeho cílem bylo českým divákům ukázat méně známou tvorbu tohoto evropského režiséra a ozřejmit genezi jeho kariéry. Vzhledem k tomu, že je Jokesch také katolickým kaplanem, v jeho úvahách nechybí teologický kontext. Dalším hostem LFŠ byl také dlouholetý Hanekeho spolupracovník, jeho dvorní kameraman Christian Berger. S touto osobností chystáme rozhovor.

Michael Haneke (foto: archiv)

Jak se Haneke stal Hanekem? Zajděte si v Uherském Hradišti na některý z jeho filmů a zjistěte to. Přehled filmů, které ještě do konce Filmovky můžete vidět, vám přinášíme zde:

Happy End (2017, 108 min.)

Nejnovější film Michaela Hanekeho nabízí originální pohled na současnou konzumní společnost. S černým humorem nahlíží do života úspěšné rodiny podnikatelů, kde se pod nablýskaným povrchem skrývá egoismus jejích členů a absence citů.
(29. 7. – 11:30 Kluk kultury 1)


Tři cesty k jezeru (1976, 97 min.)

Hlavní hrdinka Elisabeth navštíví svého otce a svou přítomnost využívá k reflexi svého dosavadního života, především milostného. Jeden z prvních snímků Michaela Hanekeho představuje první kroky k jeho budoucímu jedinečnému tvůrčímu rukopisu.
(30. 7. – 14:30 Slovácké divadlo)

Tři cesty k jezeru

Lumíci, část 1 – Arkády (1979, 113 min.)

Skupina mladých lidí marně hledá cestu do dospělosti. Nevidí smysl života, nemají pocit, že umějí cítit opravdové emoce. Někteří volí apatii, jiní sebedestrukci. Haneke se ponořuje do témat, jež se později stanou značkou jeho tvorby.
(30.7. – 18:00 Sportovní hala)

Sedmý kontinent (1989, 111 min.)

Georg a Anna vedle sebe žijí odcizeným životem až do chvíle, kdy jejich dcerka Evi začne předstírat slepotu, aby na sebe strhla pozornost rodičů, čímž spustí koloběh tragických událostí. Film je nekompromisní studií o sebedestrukci rodiny a krizi partnerského vztahu.
(31.7. – 14:30 Slovácké divadlo)

Sedmý kontinent

Zámek (1997, 123 min.)

Původně televizní film, uváděný v kinech, je zdařilou adaptací věrnou Kafkově slavné předloze. Snímek se nese ve znamení Hanekeho vize – sledování filmu musí být spojeno s pocitem úzkosti a ohrožení.
(1. 8. – 18:00 Klub kultury 1)

Zámek

Funny Games (1997, 109 min.)

Horor Michaela Hanekeho, v němž vidíme rodinu Anny, která byla ve svém letním domě u jezera přepadena a psychicky i fyzicky týrána dvěma cynickými mladíky. Před diváky se odehrává peklo, sadistické hrátky psychopatů, zrůdná slova a činy.
(1. 8. – 21:00  Klub kultury 1)

Funny Games

Čas vlků (2003, 114 min.)

Blíže neurčená průmyslová katastrofa zničila svět. Anna se svou rodinou utíká z města na venkov, aby unikla všudypřítomnému chaosu. Rychle a bolestně se však přesvědčí o tom, že zloba a násilí se stávají legitimními prostředky k zachování vlastního života. V herecky realistickém filmu exceluje vynikající francouzská herečka Isabelle Huppert, která s Michaelem Hanekem spolupracovala celkem na čtyřech filmech (Pianistka, Čas vlků, Láska a Happy End).
(3. 8. – 14:30 Slovácké divadlo)

Čas vlků

Více informací o programu a vstupenkách najdete na: www.lfs.cz

připravila: Vladana Drvotová
foto/video: archiv, Totalfilm.cz