Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Milan Lasica na LFŠ přebírá ocenění a vede filmovou lekci

Charismatický slovenský herec a režisér Milan Lasica na letošní Letní filmové škole přebírá výroční cenu AČFK. Zároveň na přehlídce uvede tři filmy, které natočil mezi lety 1969 a 1989. Pro festivalové publikum také připravil filmovou lekci, v níž diváky zasvětí do tvůrčího procesu ze svého úhlu pohledu. Na setkání s oblíbeným devětasedmdesátiletým hercem v Uherském Hradišti se mohou diváci těšit v úterý 30. července.

Milan Lasica

Milan Lasica je muž mnoha profesí a talentů, oceňovaný diváky i kritikou. Po mnoho let bavil diváky v dvojici s Juliem Satinským, napsal celou řadu divadelních her, knih a písňových textů. Ztvárnil velké role na divadle a své intelektuální herectví uplatnil také v mnoha nezapomenutelných filmových úlohách, mj. ve snímcích Utekajme, už ide!; Vážení přátelé, ano; Saturnin; Hanele či Výchova dívek v Čechách. Je uměleckým šéfem košického Art Film Festu.

Na 45. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti bude v úterý 30. července Milan Lasica přítomný u úvodů těchto snímků:

Sladké hry minulého léta (1969, 66 min.)

Po temném hororu Spalovač mrtvol přišel Juraj Herz s prosluněnou televizní epizodou plnou milostného škádlení a mužského naparování. Jako by naděje roku 1968 vyvolaly nutnost varovat, zatímco zkáza roku 1969 zas potřebu prozářit nastávající temnotu smyslností přírodní i erotickou.
(Kino Hvězda 11:00)

Sladké hry minulého léta

Utekajme, už ide! (1986, 88 min.)

Jmenují se Syslovi, žijí však jako sardinky se dvěma malými dětmi v jednopokojovém sídlištním bytě. Jak situaci vyřešit? Komediální náhoda jim nabídne luxusní byt tajemného souseda, který bývá často na cestách. Ale následky na sebe nenechají čekat. Pro Milana Lasicu se jednalo o návrat do vod slovenského filmu po dlouhých 15 letech od Sladkých her minulého léta.
(Sportovní hala 14:30)

Utekajme, už ide

Vážení přátelé, ano (1989, 109 min.)

Satirická komedie Dušana Kleina z marasmu posledního roku reálného socialismu. Hrdina stoupá proti své vůli na žebříčku společenského postavení, ale čím se dostává výš, tím je to pro něj stejně „na prdel“ jako se stejnojmenným bizarním účesem jeho dcer, jednovaječných dvojčat.
(Kino Hvězda 20:30)

Vážení přátelé, ano

Lekce filmu podle Milana Lasici

Diskutujte s Milanem Lasicou o filmové tvorbě a načerpejte informace o jeho dlouholetých zkušenostech.
(Stan Respektu 17:00)

-red-
foto: archiv

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast