Národní třída jde v září do kin – filmaři museli vyrobit i měkčí verzi traileru

Novinka režiséra Štěpána Altrichtera Národní třída vznikla podle úspěšné novely spisovatele Jaroslava Rudiše. Scénář napsal spisovatel společně s režisérem. V hlavních rolích se představí Hynek Čermák, Jan Cina nebo Kateřina Janečková. Tvůrci tentokrát museli nechat sestříhat dva trailery. Měkčí verze je určena pro online propagaci, tvrdší běží před vybranými představeními v kinech. Níže si můžete pustit cenzurovanou verzi upoutávky, necenzurovanou vám nabídneme na našem YouTube kanále dnes ve 22.00.

Hlavní hrdina Vandam v podání Hynka Čermáka má nevybíravý slovník, rád se porve a ve filmu se vůbec dějí různé věci na hraně zákona. Cenzurovanou verzi budou kina promítat před filmy, které mají omezenou přístupnost věkem.

Premiéra necenzurovaného traileru živě s chatem ve 22:00
Video níže bude aktivní ve 22:02

Režisér Štěpán Altrichter před pěti lety úspěšně debutoval filmem Schmitke, za nějž byl oceněn Cenou české filmové kritiky pro objev roku.
Obsazení Hynka Čermáka, který byl oceněn i jako nejlepší interpret za namluvení audioknihy Národní třída, napadlo filmové tvůrce hned na začátku, dlouho však hledali i jinde. „Hynek Čermák je absolutně výborný herec, chlap sympaťák a skvěle namluvil audioknihu Národní třída. Napřed jsem se však jeho obsazení bránil. Vadila mi jeho známost. Zkoušeli jsme tedy asi rok jiné herce. Ale musel jsem uznat, že v Čechách jednoduše není herce, který by se na roli Vandama víc hodil. Nakonec jsme měli co dělat, aby nám ten nevychovaný egoista až moc nepřirostl k srdci. Zahrál to tak bravurně, že vám ani sám neřeknu, jestli je tento jeho Vandam sympaťák nebo nebezpečný rváč – možná je obojí, ale to ať asi divák posoudí sám,“ říká režisér Štěpán Altrichter.

Štěpán Altrichter, Jaroslav Rudiš a Hynek Čermák

Na začátku filmu nám Vandam řekne: Já vím, co chceš říct, ale neříkej nic. Chvilku drž hubu a poslouchej.‘ Na Rudišově knize mě zaujal právě dar naslouchat, porozumět myšlení člověka, který je nýmand, proniknout do jeho duše a s humorem jemu vlastním se snažit Vandama pochopit,“ popisuje vztah k hrdinovi svého nového filmu Altrichter.

Ta moje kniha je temná, ale má i hodně černého humoru. A právě to jsme se snažili ve filmu posílit. Jde to spolu ruku v ruce. Když někdo zajde s Vandamem na pivo, poučí se o životě, ale zároveň se taky myslím hodně zasměje,“ říká Jaroslav Rudiš o filmu Národní třída.

Štěpán Altrichter a Jaroslav Rudiš

Vandam, chlápek z panelákového sídliště, žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Kromě toho, že se rád porve, je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak posiluje, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A také k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu 89 na Národní třídě jednou ranou dějiny do pohybu.

Národní třída

Po boku Hynka Čermáka se v roli Psycha ve filmu představí Jan Cina, Lucku ztvárnila Kateřina Janečková. V Národní třídě dále hrají Václav Neužil, Jiří Langmajer, Jiří Šoch, Martin Sobotka, Erika Stárková, Lubor Šplíchal, Andrej Polák nebo Martin Siničák. Snímek se natáčel v české metropoli, především na pražských sídlištích Opatov a Háje, a také v centru Prahy na Národní třídě.

Film Národní třída vznikl v česko-německé koprodukci. Hlavními producenty jsou Pavel Strnad a Petr Oukropec z Negativu, koproducenty Česká televize (kreativní producent Michal Reitler), německá společnost 42film a německá televizní stanice ZDF. Film vznikl za podpory Státního fondu kinematografie, německého Mitteldeutsche Medienförderung a evropského fondu Eurimages.

Film uvede do kin Falcon 26. září.

-red-
foto/video: Falcon, Negativ © 2019
zdroj: M. Reková