Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Olga Sommerová ve Varech uvedla film o životě Jiřího Suchého (rozhovor)

Ve čtvrtek byla ve Varech uvedena slavnostní premiéra dokumentu Jiří Suchý – Lehce s životem se prát. Film vejde do české distribuce v září, ale festivaloví diváci si ho dnes v karlovarském divadle užili přímo s hlavním protagonistou a režisérkou snímku Olgou Sommerovou. S Jiřím Suchým jsme natočili krátký rozhovor o filmu.

V průběhu šedesáti let uvedl Jiří Suchý v Semaforu stovku her, napsal texty k 1400 písním a složil hudbu k 500 songům. „Dodnes mi není jasný, jak vznikne nápad. Mám ctižádost, aby to dobrý, co jsem napsal, mě přežilo…,“ zazní mimo jiné z umělcových úst ve filmu.
O Jiřím Suchém byly už v minulosti natočeny filmy, které se zaměřovaly spíše na konkrétní mezníky jeho divadelní tvorby. Film Jiří Suchý – Lehce s životem se prát se více věnuje umělcovu životu. Hlavním cílem Olgy Sommerové bylo vytvořit atraktivní životopisný a tvůrčí portrét Jiřího Suchého jinak, než jak byl doposud prezentován. Film ho představí v archivních záběrech, ale soustředí se i na jeho současnou tvorbu, a situace z profesního a osobního života.
„Mým cílem bylo vytvořit film o životní cestě muže, který kromě toho, že svoje nadání zasvětil divadelní a písňové tvorbě, žil také svůj osobní a občanský život. Chci ho představit nejenom jako komika, ale i jako člověka, který se musel poprat s nepřízní režimu i osudu.“ popisuje Olga Sommerová svůj přístup k hrdinovi svého filmu.

Stopa Jiřího Suchého v kulturním a společenském životě české země je zcela ojedinělá. Jeho mnohostranný geniální talent a jeho osobnost jsou jedním z majáků české kulturní identity. Je fascinující, že po šedesáti letech jeho profesní dráha nekončí, dál ve vyprodaném Semaforu hraje, zpívá, píše a režíruje další divadelní hry.

Dokument bude mít v českých kinech premiéru 26. září.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, CinemArt © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast