Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Šampion není jen o fotbale, ale hlavně o přátelství (rozhovor)

Film režiséra Leonarda D’Agostiniho Šampion (Il campione/ The Champion) je jedním z osmi italských snímků, které se letos představují v programu 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Příjemná a chytrá komedie se odehrává převážně v prostředí velmi oblíbeného fotbalového klubu AC Roma. Začíná ve chvíli, kdy skandály jeho největší hvězdy, mladého, zhýčkaného fotbalisty Christiana Ferra (ztvárněného brilantně Andreou Carpenzanem, známým ze Země hojnosti, uvedené na 53. MFF KV) začínají ohrožovat jeho další kariéru. Prezident klubu se rozhodne chování rozmazlené megastar usměrnit, a najde tedy učitele (Stefano Accorsi), který má pomoci připravit mladého fotbalistu na maturitu, jíž ještě nikdy neudělal. Setkání nenápadného, životem lehce unaveného Valeria a talentovaného zpovykaného Christiana oběma otevře nečekané obzory a po prvotních zádrhelech odstartuje mimořádně silné přátelství.
O filmu, zařazeném v nesoutěžní sekci Horizonty, jsme si povídali s jeho režisérem Leonardem D’Agostinim a scenáristkou Antonellou Lattanzi, kteří jsou festivalovými hosty.

Scenáristka Antonella Lattanzi, režisér Leonardo D’Agostini

Leonardo, Šampion je váš celovečerní debut. Jako režisér za sebou ale máte celou řádku krátkých filmů. Jak moc jiná to pro vás byla práce?
Před Šampionem jsem natočil několik krátkých filmů a také jsem pracoval pro televizi. Možnost natočit celovečerní film byla samozřejmě úžasná. Scénář k Šampionovi jsme psali v týmu společně s Antonellou Lattanzi a Giuliou Steigerwalt. Tvořit společně váš vlastní příběh, který společně vymyslíte, je neocenitelná a velmi zábavná zkušenost.

Antonello, dříve než scenáristice jste se věnovala knihám. Jak dlouho pracujete jako scenáristka a která z těchto dvou profesí je vám bližší?
Už od dětství se věnuji psaní, scenáristice jsem se začala věnovat teprve před pár lety. Není nic krásnějšího než vidět postavy, které jste vytvořili na papíře, ožívat na plátně.

Co vás k příběhu netradičního a velmi silného přátelství mezi úspěšnou fotbalovou star a nenápadným učitelem inspirovalo?
Leonardo: Byl to článek v novinách, který popisoval, jak má mladý fotbalista svého učitele, a to nás přimělo dále tuto myšlenku rozvíjet.
Antonella: Existuje více zahraničních filmů, které se věnují fotbalovému světu, ale jen málo z nich nám říká o dopadu, mediálního tlaku na postavy. A to nás zajímalo.
Leonardo: V Itálii jsou fotbalisti opravdové hvězdy. Megastar. O jejich životy se zajímá velké množství lidí. A sleduje je. Jejich popularita pak přináší další peníze. Jenže raketová cesta na pomyslný fotbalový Olymp může vzít rychle za své – a tohle všechno je samozřejmě vidět v bulváru a dalších médiích. Snažili jsme se jít co nejhlouběji, co taková situace může přinést, jaké emoce může vyvolat.

Jaké téma filmu vnímáte jako to nejzásadnější?
Antonella: Velmi silné přátelství.
Leonardo: Ano, souhlasím, ten film není ani tolik o fotbalu, ale hlavně o neobvykle silném přátelském vztahu, který oběma protagonistům otevře nové obzory a pomůže jim změnit ve svých životech něco, co by sami nikdy nedokázali.

Máte oba rádi fotbal? Chodíte často na zápasy?
Antonella (dívá se s úsměvem na Leonarda): Na fotbal chodí spíš Leonardo.
Leonardo: Ano, mám fotbal moc rád, hlavně tým AC Roma. Ale točit film o tomto sportu je riskantní, Italové fotbal milují a hodně ho sledují. Každý má pocit, že mu skvěle rozumí.

Pomáhal vám při vzniku filmu někdo přímo z fotbalového prostředí proniknout do interního dění a fungování tohoto sportu a vlastně do jisté míry „průmyslu“?
Leonardo: Scénář jsem předal vedení týmu AC Roma, a moc mě potěšilo, když souhlasili, že právě jejich týmu se může děj filmu věnovat. Přijali ho velmi pozitivně a při natáčení nám pomohli například se zajištěním stadionu, jejich tréninkového prostoru, zapůjčením dresů a řadou neocenitelných rad.

Režisér Leonardo D’Agostini, scenáristka Antonella Lattanzi

Byl Antonio Carpenzano, který skvěle ztvárnil zhýčkanou fotbalovou megastar vaší první volbou pro roli Christiana Ferra? Působil opravdu autenticky…
Leonardo: Je pravda, že původně jsme měli o představiteli Christiana ještě trochu jinou představu, ale pak jsme objevili Antonia a bylo to najednou úplně jasné. Role se zhostil s nadšením a myslím, že jeho výkon je opravdu výjimečný a autentický. Dokonce si i sám tu a tam upravoval své repliky.

A vadilo vám to?
Leonardo: Ne, vždycky to bylo pro dobro jeho postavy. Docházelo občas k docela vtipným situacím, když k něčemu takovému došel přímo uprostřed natáčení nějakého obrazu.

Jakým způsobem s herci pracujete? Připravujete se s nimi společně na roli?
Leonardo: Se všemi jsem o jejich partech hodně mluvil, jinak asi žádná speciální příprava neproběhla.

Jakou scénu bylo nejtěžší natočit?
Antonella (s úsměvem): Náročnějších jich bylo více.
Leonardo: To je pravda. Ať už to byly emočnější situace, v nichž se rodí přátelství mezi dvěma hlavními hrdiny, nebo technicky náročnější scény z fotbalového stadionu. Navíc mezi natáčením ostatních scén a těmito fotbalovými byla docela velká pauza. Natáčení jsme přerušili v červenci a ke scénám na stadionu jsme se i z důvodu vytíženosti AC Roma, který nám prostory poskytl, mohli vrátit až během prosince, kdy už byl zbytek filmu dotočen.

Šampion

Když jsem sledovala film, tak k jeho konci, v jedné z poměrně zásadních scén čeká Valerio na Christiana před školou, kde se mladý fotbalista pokouší složit maturitní zkoušku. A Valerio se posadí před posprejovanou zdí, na níž je antifašistické heslo „Chi pensa deve agire“ (Kdo myslí, musí jednat.) Podobných nápisů je na ulicích asi více, ale přesto se zeptám, zda to byl záměr? Protože mi připadalo, že to s vyzněním filmu a chováním obou postav dost souvisí…
Leonardo: Když jsme u zamýšlené lokace našli tuhle zeď, tak to jasně vyplynulo. Sice jsem si v jednu chvíli říkal, jestli to není příliš návodné, ale pak jsem si uvědomil, že to je vlastně hlavní myšlenka našeho filmu a že je tu pěkně vidět (smích).

V Itálii měl Šampion premiéru letos v dubnu. Jaké máte na film reakce?
Antonella: Film byl přijatý dobře, z čehož máme radost.
Leonardo: I když je pravda, že nasazení filmu do kin v dubnu nebylo nejšťastnější. Potkalo se s Velikonocemi, kdy hodně Italů odjíždí pryč, a také byli v kinech premiérově velmi očekávaní Avengers.

Šampion

Pracujete společně s Antonellou už na dalším filmu?
Leonardo: Ano, začali jsme společně s Antonellou přemýšlet nad zápletkou hororu.
Antonella: Ale jsme na začátku naší práce, a tak bychom zatím nechtěli prozrazovat nic dalšího.
Další projekce filmu Šampion v programu 54. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech:

Další promítání na 54. MFF Karlovy Vary:
• Středa 3.7. 19:00, Kinosál Národní dům
• Pátek 5.7. 10:00, Kinosál Národní dům

připravila: Vladana Drvotová, spolupracovnice redakce
foto: Film Servis Festival Karlovy Vary, 01 Distribution / Francesca Fag © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast