Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Viktor Preiss: Zápornou postavu chci vždycky nějak odlehčit

V rámci karlovarského festivalu tvůrci představili novinářům novou pohádku Jitky Rudolfové Hodinářův učeň. V jedné z hlavních rolí se na plátna kin vrací vynikající český herec Viktor Preiss. Po jeho boku se objevuje mladý český herec Michal Balcar. V dalších výrazných rolích uvidíme Janu Plodkovou, Jaroslava Plesla, Václava Neužila a další. Výtvarně výrazná pohádka se natáčela na mnoha atraktivních lokacích po celé České republice. Do kin dorazí Hodinářův učeň už 15. srpna.

„Roli Hodináře jsem přivítal. Záporná figura je vždycky vděčná věc. Já v takové postavě vždy hledám nějaké odlehčení a komiku. Chci, aby se to dítě, které to uvidí i zasmálo a hned tu figuru neodsoudilo. Trošičku toho chytráka a lakomce obhájit,“ říká ke své roli Viktor Preiss.

Kostýmy, výprava a scéna jsou mimořádně zdařilé. Taková péče o výtvarnou stránku věci se nevidí tak často. Volba první poloviny 19. století je originální a šťastná. Je to potěšení pro oko i duši,“ komentuje výtvarnou stránku filmu herec.

Preiss se zamyslel také nad pohádkovým žánrem: „Žánr pohádky je nesmrtelný, ale nikoliv bezedný, a proto se jisté motivy a schémata chtě nechtě opakují a vzájemně se sobě podobají. Vymyslet, napsat a realizovat originální pohádkový příběh je kumšt. Pohádka režisérky Jitky Rudolfové je v mnoha ohledech atypická a originální, a to je, pevně doufám, dobré znamení.“

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, Evolution Films, Totalfilm.cz © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast