Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Vít Klusák o dokumentu V síti: Byli jsme v šoku, kolik mužů se ozvalo (rozhovor)

Na 54. MFF Karlovy Vary představoval Vít Klusák svůj nový dokument V síti. Film o zneužívání nezletilých dívek sexuálními predátory na internetu vzbudil po zveřejnění prvního teaseru značné reakce diváků i velký mediální zájem. Tvůrcům Vítu Klusákovi a Barboře Chalupové se na crowdfundingovém serveru podařilo na dokončení filmu vybrat v krátké době 3 miliony korun, které použijí také na osvětovou kampaň. Na videu najdete rozhovor s režisérem Klusákem a jednou z protagonistek nezletilých dívek Sabinou Dlouhou.

Na podzim roku 2017 oslovila jedna z telefonních společností režiséra Víta Klusáka s nabídkou natočit virální video, které by naléhavým způsobem upozornilo na strmě vzrůstající čísla zneužitých dětí na českém internetu. Vít Klusák k projektu přizval kolegyni Barboru Chalupovou a společně se pustili do rešerše formou pokusu: na několika internetových serverech vytvořili důvěryhodně vypadající falešný profil 12leté dívky Týnušky a čekali, co se bude dít. Dívku oslovilo během pár hodin více než 80 mužů, v drtivé většině s explicitními výzvami ke společné masturbaci pomocí videohovoru. Mnozí z nich bez předchozího upozornění posílali fotografie svých genitálií, případně odkazy na nejrůznější porno videa včetně zoofilních. Čtyři muži se ještě ten večer uspokojovali před webkamerou, aniž by se jim “Týnuška” ukázala.

Natáčení probíhalo zejména v M3D Studiu, kde byly vytvořeny dětské pokojíčky pro tři plnoleté herečky, které působí velmi mladým dojmem, a mohly tak přesvědčivě komunikovat prostřednictvím webkamer a sociálních sítí s “predátory.” Filmový plac byl pod dohledem odborníků z oblasti psychologie, sexuologie i práva. Tvůrci také během natáčení několikrát komunikovali s policií. Identity „virtuálních predátorů“ budou dokumentaristé skrývat v postprodukci speciální technikou, která ponechá zaostřené oči a ústa, vše ostatní bude rozmazáno. Mezi natočenými materiály jsou dokonce i pasáže ze setkání dívek s muži na osobních schůzkách, kde je pod dohledem ochranky natáčelo šest skrytých kamer.

Film vejde do českých a slovenských kin v březnu 2020.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz,Hypermarket Film, Česká televize © 2019 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast