Začíná Letní filmová škola, ocení Bočana a Lasicu, přiveze Nočního krále

Startuje 45. Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Největší filmová prázdninová akce potrvá až do 4. srpna. Výroční cenu AČFK si letos odvezou významný režisér Hynek Bočan a populární slovenský herec a režisér Milan Lasica. Oba laureáti uvedou na přehlídce výběr ze svých významných děl. Dnes bude mimo jiné uvedena populární Bočanova pohádka S čerty nejsou žerty. Projekci doprovodí i debata s režisérem a hercem Ondřejem Vetchým. LFŠ ale letos přivítá i další významné hosty.

V popředí (zleva) Hynek Bočan, Věra Chytilová a Miloš Forman

Ze Slovenska přijede dokumentarista Marek Kuboš, který za svůj debut získal slovenskou filmovou cenu Slnko v sieti. Dorazí i Cătălin Mitulescu, přední tvůrce rumunské nové vlny. Fanoušky Hry o trůny potěší návštěva Vladimíra Furdíka, který bude mluvit o natáčení seriálu a roli Nočního krále.
Wojciech Smarzowski, jedna z nejvýraznějších osobností současné polské kinematografie, se do Uherského Hradiště vrací po dvou letech. Jeho nejnovější počin, sociálně-kritický snímek Klér, vidělo v Polsku už víc než 5 milionů diváků. Film, který byl v Čechách k vidění spíš výjimečně, uvede na letošní LFŠ Wojciech Smarzowski společně se scenáristou Wojciechem Rzehakem. Smarzowski a Rzehak se připojí k dalšímu polskému hostu, režiséru Lechu Majewskému.

Wojciech Smarzowski

Retrospektivu letos festival věnuje klasikovi americkému filmu Williamu Wylerovi (Prázdniny v Římě, Ben Hur). Filmová čítanka se zaměří na francouzskou novou vlnu a představí filmy takových režisérů jako Francois Truffaut, Agnés Vardová či Jacques Rivette.

Diváci se mohou dále těšit na celovečerní debut Michala Hogenauera Tiché doteky s Eliškou Křenkovou v hlavní roli, česko-chilsko-francouzsko-korejskou koprodukci Hra hosta loňské Letní filmové školy Alejandra Fernándeze Almendrase, originální road movie Staříci Martina Duška a Ondřeje Provazníka či středometrážní akční snímek První akční hrdina režiséra Jana Haluzy. Festival uvede i epizodu z televizní série Jak si neposrat život s názvem Nonstop lahůdky, kterou natočil Jan Hřebejk s Miroslavem Krobotem a Eliškou Křenkovou v hlavních rolích, a středometrážní absurdní komedii Jiří, pes uprchlík režiséra Tomasze Wińského. Představí se i slovenský snímek Budiž světlo režiséra Marko Škopa, který si z karlovarského festivalu odvezl Cenu za nejlepší mužský herecký výkon.

Pořadatel Letní filmové školy Asociace českých filmových klubů se věnuje se i kinodistribuci, do níž přispívá především uváděním současných artových snímků (CZ, SK i zahraničních; hraných filmů i dokumentů). Sekce AČFK uvádí připomene distribuční činnost Asociace za uplynulý rok a představí novinky chystané pro podzim 2019. Diváci se tak mohou těšit na japonský animovaný klenot pro všechny generace Mirai, dívka z budoucnosti, hororový příběh Petera Stricklanda Takové krásné šaty, v Karlových Varech diváky i kritikou oceněný portrét současné slovenské společnosti Budiž světlo Marka Škopa a intimní dokumentární road movie Dálava Martina Marečka.

Předloni tým AČFK představil na Letní filmové škole nový projekt s názvem LFŠ uvádí, jehož základním cílem je propojit festival s distribucí a zapojit festivalové diváky do procesu filmové akvizice. Vždy ze tří výrazných filmů předvybraných akvizičním týmem AČFK vzešli po diváckém hlasování během LFŠ 2017 a 2018 dva vítězové – britská gay romance Na konci světa a islandské brilantní drama A dýchejte klidně. Letos budou diváci vybírat z britské posmutnělé romance Only You, německé buddy road-movie 25 km/h a francouzského psychologického dramatu Zkouška ohněm.

-red-
foto/video: AČFK, Totalfilm.cz