Eliška Křenková v seriálu Sever: Pochvala od Sedláčka je závazek (rozhovor)

V pondělí 2. září uvede Česká televize první díl seriálu Sever. Šestidílný seriál je podle slov režiséra Roberta Sedláčka portrétem doby zhruba před devíti lety, kdy ve společnosti, dvacet let po revoluci, zavládla úplná deziluze. Sever přináší ale především psychologicky pojatý příběh muže, který se rozhodne být policistou (kriminalistou) a který naivně věří ve vyšší princip, za což je následně potrestán. Hlavní roli policisty Petra Svobody si zahrál Jiří Mádl a jeho životní partnerku držitelka Českého lva Eliška Křenková, se kterou jsme si povídali o její roli.

Poprvé vás režíroval Robert Sedláček. Jak se vám s ním spolupracovalo?

Robert je režisér, který má svoji pevnou vizi. Zároveň jsem ale cítila, že není to ten typ, který by měl klapky na očích a byl nepřístupný nápadům. Mezi ním a námi herci na place probíhal dialog, a to je moc důležité. Myslím, že se bez toho se nedá dojít k dobrému výsledku. Robert sám o sobě taky často říká, že je pozorovatel běžných lidí, což je podle mě z jeho práce hodně cítit. Není taky neobvyklé, že třeba přímo na place některou scénu úplně změní – měla to být třeba hádka u snídaně, ale on z toho udělá milostnou scénu ve vaně. Když mu prostě něco nesedí nebo mu to přijde třeba moc typicky seriálové, tak se nebojí do toho zasáhnout. To mi na spolupráci s ním bylo hodně sympatické, i když to pro mě byla i velká škola. Jsem totiž ten typ herce, který se na roli dost připravuje, a nerada bývám najednou postavena před něco, co nemám úplně pod kontrolou, což byl přesně tenhle případ. (smích) Ale abych to shrnula, Robertovi jde hlavně o to, aby byl výsledek přirozený a za tím jde.

Nebála jste se toho, že vaše role bude „jenom“ manželka hlavního hrdiny?

Je pravda, že moje role tam toho moc nemá, ale to je podle mě jenom o úhlu pohledu. Myslím si, že i taková role může být zajímavá, když je herec nucen vyplnit jen malý prostor. Rozhodně je hloupost nad tím jenom mávnout rukou. Zároveň je taky nutné nesnažit se za každou cenu urvat pozornost jen pro sebe, je potřeba posloužit celku. O to jsem se v Severu snažila. Moje postava má dokreslovat tu Jirkovu, a tak jsem se v Luciině životě snažila hledat její malá dramata, která každý den prožívá a vciťovat se do nich. Samozřejmě, že scénář jsou „noty“, podle kterých se musí hrát, ale je to taky trošku „jazz“, takže se dá improvizovat, trochu přidávat, a nebo taky ubírat.

Eliška Křenková a Jiří Mádl v seriálu Sever (foto: ČT)

Potěšilo vás, že vás režisér Robert Sedláček za váš výkon chválil?

Jo, moc! Robert Sedláček je režisér s ohromnou zkušeností a rukama mu prošlo už spoustu herců. Zároveň ta pochvala je taky ale závazek.

Co je podle vás nejtěžší pro partnerku policisty, jakým je Petr Svoboda?

Zůstat mu právě tou partnerkou a oporou, i když svojí prací ohrožuje rodinu. Nepostavit ho před rozhodnutí, zda být policistou, nebo otcem od rodiny.

Tahle role je taky vlastně vaše první maminka v herecké kariéře…

Je… Teda vlastně v seriálu Borgia jsem hrála maminku miminka, ale to bylo jiné. To byl historický seriál a v té roli mi bylo třeba nějakých šestnáct.

Eliška Křenková v seriálu Sever (foto: ČT)

Jaký je to pocit stát se maminkou, i když je to jenom před kamerou?

Je to hezké a taky zajímavé. Navíc jsem teď zrovna ve věku, kdy se tohle téma okolo mě hodně řeší, všichni jsou buď těhotní, nebo se vdávají… (smích)

Sever se odehrává na pozadí policejního prostředí. Myslíte si, že Češi na povolání policisty pohlíží ve srovnání s dalšími zeměmi spíš s despektem než respektem?

Mám pocit, že ve srovnání se zahraničím, na policisty všeobecně pohlížíme celkem pohrdavě. Děláme si z nich srandu, je o nich přece taky spousta vtipů… Na druhou stranu by bylo ale stejně krátkozraké házet všechny do jednoho pytle. Existují ale i další české instituce, které mají své rezervy. Z mnoha veřejně známých případů se ví, že policie, ale také politici, jsou do značné míry uplatitelní, což je pro naši malou zemičku dost velké téma. Jsou to skličující skutečnosti, které začaly na povrch prosakovat před necelými deseti lety, a v podobné atmosféře se nese i náš seriál.

Eliška Křenková se objeví na podzim (ČT1) také v TV filmu Nonstop lahůdky režiséra Jana Hřebejka

První dojmy ze seriálu Sever v neděli 1. září

připravila: Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Česká televize, Totalfilm © 2019

  1. […] čtěte také: E. Křenková: Pochvala od Sedláčka zavazuje (rozhovor) […]

  2. […] čtěte také: E. Křenková: Pochvala od Sedláčka zavazuje (rozhovor) […]

Comments are closed.