Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Je mi fajn s.r.o. vyžaduje výstředního diváka

Statické záběry hromad starých papiňáků, kufrů, plechovek, matrací, hraček, lyží, šroubků, matek, pletacích jehlic… Po krajnici dálnice si v rychlém tempu štráduje chlapík v bílém wellnessovém županu a pantoflích. To je Jacques, který uhání za svou sestrou Monique…

Je mi fajn, s.r.o.

Francouzskou komedii Je mi fajn s.r.o., natočila autorská dvojice Benoît Delépine a Gustave Kervern. Ti dva se potkali při práci na televizním satirickém pořadu a první filmové spolupráce se dočkali v 2004, kdy napsali a natočili vozíčkářské road movie nazvané Aaltra. Se snímky, které staví většinou na svérázném humoru, ale nespokojí se jenom s pobavením obecenstva, pokračovali i nadále (Avida nebo Na mamuta!). Pustili se ale také do psychologického dramatu Prožitek blízké smrti, kde do hlavní role obsadili známého a kontroverzního francouzského spisovatele Michela Houllebecqa.

Ale zpět k Je mi fajn s.r.o. – Monique je trochu v rozpacích, když se před ní její bratr po několika letech objeví a chce zůstat a rozplánovat svůj další nápad, jak rychle a hodně zbohatnout. Je ale nesmírně dobrosrdečná. Stará se o chod emauzských domků blízko španělských hranic, kde žijí a pracují lidé, kteří ztratili domov. Jacquesovi dovolí zůstat – pod jednou podmínkou – musí pracovat stejně jako ostatní. Ale opravdu pracovat, a ne se permanentně flákat a snažit se přelstít druhé i osud. Díky několika momentkách z minulosti (Jacques se stará o staré lidi, pracuje na železnici), se divákovi potvrdí, že Jacques je líný vykuk, kterému realita permanentně uniká mezi prsty, ale on to nevzdává.
Jacques prostě jenom v životě míří výš! Chce být někdo a jeho další geniální nápad se mu v hlavince začne rodit poté, co potká svého bývalého spolužáka Poutraina, ze kterého úspěch stříká na kilometry. To vše jenom proto, že podstoupil několik plastických operací. A tak když může Poutrain, může Jacques taky! Svůj nový business vidí v levné klinice plastické chirurgie. Zacílí do řad těch, kteří v komunitě emauzských domků žijí a naslibuje jim nové úžasné životy. Chvíli ale trvá, než se najde skupinka důvěřivých nebožátek, která na operace na bulharské klinice kývnou. Pak následuje společná cesta na východ. Neotřelý způsob cestování přes Rumunsko Jacques zpestří také poznávacím výletem k památníku Buzludža. Jenže na bulharské klinice Naděje se jeho celý plán zhroutí.

Je mi fajn, s.r.o.

Hlavní roli Jacquesa tvůrci svěřili francouzskému herci Jeanu Dujardinovi, který zazářil ve snímku The Artist a roli jeho sestry Monique si zahrála belgická herečka Yolande Moreau. Oba dva hrají skvěle a nenechávají diváka pochybovat o svých duševních stavech i naprosto rozdílných povahách, které ale pečetí sourozenecké pouto. Jacquesovo zoufalství baví, ale zároveň nutí i přemýšlet a Moniqueina naivita a dobrota zase diváka nechává jen tak mimochodem snít surreálné obrazy.
Ve filmu si zahrála také slovenská herečka Jana Bittnerová, dostala roli Béatrice. Herečka žije dlouhá léta v Paříži, kde pracuje především jako divadelní herečka. Za sebou má ale také veliké množství spoluprací s filmovými režiséry jako jsou například Luc Besson, François Ozon nebo třeba Michel Gondry.

Je mi fajn, s.r.o.

S hudbou se v Je mi fajn s.r.o. šetří. Občasné hudební nebo rytmické vsuvky dají prostor divákovi vydechnout a připravit se na další absurdní situace a černý humor, kterého je ve snímku kupa. Některé momenty jsou extra zdařilé (nábor klientů), ale pár jich lze také zařadit do škatulky „příliš“ (lekce plivání).

  • 65%
    Režie - 65%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 65%
    Kamera - 65%
  • 75%
    Herci - 75%
  • 60%
    Hudba - 60%
67%

Je mi fajn, s.r.o. (2018)

Tenhle film určitě není mainstreamová komedie, vyžaduje diváka s trochou výstřednějším smyslem pro humor a za to nabídne slušnou pointu. Protože když člověk v životě příliš bigotně ulpívá na své pravdě a přesvědčení, přijde čas, kdy musí dotyčný zákonitě dostal lekci. A tu Jacques bezesporu dostane!

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Film Europe © 2019

Je mi fajn s.r.o.
I Feel Good
Komedie
Francie, 2018, 103 min
Premiéra: 1. 8. 2019
Film Europe
Režie:
Benoît Delépine, Gustave Kervern
Scénář: Benoît Delépine, Gustave Kervern
Kamera: Hugues Poulain
Hrají:
Jean Dujardin, Yolande Moreau, Jean-Benoît Ugeux, Xavier Mathieu, Jana Bittnerová, Jeanne Goupil, Lou Castel, Joseph Dahan, Marius Bertram, Joël Séria

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast